Jedan pregled može spasti život

Izvor: Blic, 19.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan pregled može spasti život

U Srbiji svakog dana oboli četiri, a umre jedna žena od raka grlića materice. Po ovom crnom rekordu Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi, a najveća ironija je da je to jedini karcinom koji je izlečiv kada se otkrije na vreme.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se tokom ove sedmice. Pokretač akcija je Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice, a osnovni cilj je promocija znanja i širenje svesti o toj bolesti i njenoj prevenciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Svake godine u Srbiji od raka grlića materice umre oko 500 žena, a oboli između 1.400 i 1.500 žena. Zato stručnjaci ukazuju da samo jednim ginekološkim pregledom godišnje, koji obuhvata kolposkopiju i Papanikolau test, bolest može da se spreči na vreme.

Radna grupa Ministarstva zdravlja je godinu dana pripremala nacionalni program prevencije s ciljem da se kod što većeg broja žena maligne promene otkriju u početnoj fazi, kada je bolest potpuno izlečiva. Realizacija tog programa zvanično je počela u Domu zdravlja „Savski venac”, tako što je 3.000 žena, od 48 do 79 godina, dobilo poziv za preventivni pregled.

Rak grlića materice je podmukla bolest i ranih znakova upozorenja nema. Na sreću, dvema jednostavnim metodama, kolposkopskim pregledom i Papanikolau brisom može da se otkrije u početnoj fazi, i tada je bolest 100 odsto izlečiva. A potrebno je da žena makar jednom godišnje obavi detaljan ginekološki pregled. Od ranog oblika do razvijanja tumora može da prođe četiri do sedamnaest godina, a obolevaju uglavnom mlade žene, kažu stručnjaci.

Karcinom grlića materice svoje pravo lice pokazuje tek u poodmakloj fazi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.