Izvor: B92, 19.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevencija raka grlića materice

Beograd -- Od 19. do 24. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U Srbiji godišnje od te bolesti oboli više od dve hiljade žena.

Čak trećina obolelih žena umre, a takav ishod može se izbeći ranim otkrivanjem bolesti. Neznanje, tačnije neobaveštenost, utiče na odluku o redovnim pregledima. Njima je moguće na vreme dijagnostikovati tumor, te početi sa lečenjem na vreme. Međutim, kod velikog broja žena još uvek postoji strah od testiranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najpouzdaniji dijagnotički metod za praćenje promena na grliću materice, još od 1928. godine, jeste Papa test. Nažalost, nepristupačnost informacijama uslovljava i da se mnoge žene nikada nisu ni pregledale, niti su uradile taj test.

Rak grlića materice jeste najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svetu, nakon raka dojke. Od te bolesti u Srbiji svakog dana obole bar četiri žene, a kod jedne, bolest će imati smrtni ishod.

Ministarstvo zdravlja pripremilo je Nacionalni program za prevenciju raka grlića materice, kojim će biti obuhvaćene žene od 25 do 69 godina.

Gostujući u emisji Dizanje na TV B92, predstavnica tog ministarstva Snežana Pantić-Aksentijević upozorila je da bi i mlađe žene trebalo da se obrazuju o načinima prevencije i lečenja te bolesti, jer je zbog pomeranja granice stupanja mladih u seksualne odnose pomerena i granica pojavljivanja bolesti.

"Taj program podrazumeva dosta aktivnosti, postoji akcioni plan, koji će se sprovoditi u određenom vremenskom periodu, dok jedan organizovani skirning i organizovana pretraga na raku grlića materice ne zaživi”, kaže ona.

"Dakle, svaka žena treba da dobije poziv na kućnu adresu sa propagandnim materijalom, koji će, kada pročita, usvojiti i jednom za uvek zapamtiti - da je rek grlića materice bolest koja se lako otkriva i lako leči, ali ako se otkrije na vreme”, dodaje Snežana Pantić-Aksentijević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

Izvor: Poslovna žena, 18.Jan.2009, 23:37

Od 19. do 24. januara 2009. godine održava se evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Ovo je već treća godina za redom kako se cela Evropa ujedinjuje protiv bolesti koja se može sprečiti. Pokretač akcije je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice. Cilj ove akcije je promocija...

Nastavak na Poslovna žena...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.