Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 19:29

Janković: Potrebno više žena na upravljačkim funkcima u sektoru bezbednosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je na Konferenciji "Žene, mir i bezbednost: Plansko (ne)delovanje-treća sreća", da je potrebno da žene budu više uključene u proces kreiranja i sprovođenje politika u sektoru bezbednosti.
Na Konferenciji ''Žene, mir i bezbednost: Plansko (ne)delovanje-treća sreća'' u Palati ''Srbija'', koju je organizovao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Misije OEBS u Srbiji, predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Izveštaj o monitoringu primene drugog Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN.

Prema tom izveštaju, kako je navela Brankica Janković, najveći procenat povećanja broja žena na pozicijama odlučivanja je u MUP-u, 19 odsto.
Dodala je i da je najkompletniji izveštaj dostavila BIA, dok je u Ministarstvu odbrane i Vojsci zabeležen ''stagnantan rast''.
Poverenica je navela da je uravnoteženija zastupljenost žena i veći broj na upravljačkim funkcijama evidentiran u Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi carina i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Janković navodi da je Izveštaj sačinjen početkom godine, ali da se čekalo na formiranje nove vlade jer je, kako je rekla, važno da nova vlada dobije rezultate kao dobru podlogu za izradu trećeg NAP-a, koji bi trebalo da da novi zamajac sprovođenju samih principa Rezolucije 1325.
"Upravo nezavisni izveštaj o monitoringu potvrđuje da je drugi NAP imao nešto slabiju dinamiku od prvog, jer na lokalnom nivou nije bilo dovoljno razumevanja ni kapaciteta za razumevanje samih ciljeva uključivanja principa Rezolucije u politike i njeno sprovođenje na lokalnom nivou", zaključila je poverenica.
Ističe da su postojale i objektivne poteškoće poput pandemije kovid-19. usred sprovođenja drugog NAP-a.
"Glavni zaključak je, pored neophodnosti edukacije na svim nivoima, da i dalje postoji potreba da neko sa dovoljno kapaciteta ima lidersku ulogu u lokalnoj zajednici, neko koga lokalne samouprave prepoznaju kao najrelevantnijeg za razumevanje značaja lične bezbednosti, a pokazalo se da je to MUP", istakla je Janković.
Ukazala je da sama zastupljenost žena nije nužno znak kvaliteta, niti da ćemo tu imati najbolje javne politike, ali je osnovni preduslov.
"Mislim da nam je u vremenu u kojem živimo potreban svaki muškarac i svaka žena, svako naše znanje i kapaciteti za prevazilaženje brojnih izazova u kojima se sva društva suočavaju", zaključila je Janković.
U Ministarstvu pravde oko 70 odsto zaposlenih ženeMinistarka pravde Maja Popović izjavila je da, prema najnovijim podacima, blizu 70 odsto zaposlenih u Ministarstvu pravde čine žene.

Što se tiče organa u sastavu Ministarstva pravde, Popović je navela da u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Direkciji za upravljanje obligacionom imovinom žene čine trećinu od ukupnog broja zaposlenih, a u slučaju Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama 60 odsto.
"Sudijsku funkciju obavlja 72 odsto žena, 57 odsto javnih tužioca i zamenika javnih tužioca su žene, dok je taj procenat među javnim izvršiteljima 43 odsto", rekla je Popović.
Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu pohvalio je Poverenicu za izradu Drugog NAP-a, rekavši da on predstavlja solidnu osnovu za izradu trećeg.

"Povećanje bezbednosti žena, jednake prilike za regrutovanje pripadnika i pripadnica bezbednosnih snaga, unapređivanje ženskih prava, olakšan pristup pravosuđu i pravdi, to su ključne odgovornosti za spovođenje agende. OEBS odavno naglašava da su ta prava kao i druga ljudska prava osnove za održivi mir i bezbednost. To su ključni elementi za ono što se zove sveobuhvatna bezbednost", poručio je Bratu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.