Izvor: B92, 19.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštači iz kriznih područja treba da budu nepristrasni

Beč -- Članovi Komisije za radijsku i televizijsku politiku, koju čine novinari i političari iz 20 zemalja, zatražili su na zasedanju u Beču veću profesionalnost novinara u izveštavanju o etničkim sukobima. Za vreme dvodnevne konferenciji, učesnici, među kojima i predstavnici medija iz Srbije i Crne Gore, posebnu pažnju posvetili su profesionalnosti izveštača o etničkim konfliktima. Najvažniji identitet, koji bi trebalo da imaju novinari u kriznim žarištima, ne bi smeo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude etnički, već novinarski, glavni je zaključak Komisije, koju je uspostavio Međunarodni institut za podunavlje iz Beča (IDM) i američki "Djuk" univerzitet. "Novinari bi trebalo da izbegavaju diskriminišuće izraze i paze da se ne primenjuje etnička identifikacija", dodaje se u zaključcima.

Komisiju je 1990. godine oformio bivši američki predsednik Džimi Karter, radi jačanja uloge nezavisnog novinarstva u demokratskim društvima. Komisija se prvobitno bavila medijsko-političkim temama u SAD, a danas i u Evropi. Komisijom predsedavaju specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek i direktorka "De Vit Valas centra" "Djuk" Univerziteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.