Izbegavanje alimentacije postaje krivično delo

Izvor: BKTV News, 21.Nov.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegavanje alimentacije postaje krivično delo

Prednacrt Građanskog zakonika predvideo je uvođenje alimentacionih fondova iz kojih bi se detetu isplaćivalo izdržavanje koje je sud odredio pravnosnažnom i izvršnom odlukom a roditelj – dužnik izdržavanja izbegava da ga plati.

– Pisci Prednacrta smatrali su da država, odnosno fond, treba da preuzme teret prinudne naplate, u interesu deteta – objašnjava članica Komisije za izradu GZ-a Olga Cvejić Jančić. – Roditelj-dužnik bi morao potom da fondu vrati utvrđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << iznos izdržavanja, uvećan 10-15 odsto na ime naknade prinudne naplate. Uslov za ostvarivanje prava na isplatu iz alimentacionog fonda bi bio da dužnik ne ispunjava uredno svoju obavezu izdržavanja deteta u periodu od tri meseca uzastopno ili u roku od šest meseci s prekidima. Pored toga, dete-poverilac treba da podnese dokaz o tome da je prinudno izvršenje ostalo bezuspešno. Tada bi izdržavanje isplatio fond, koji bi dalje gonio roditelja-dužnika radi refundiranja isplaćenog iznosa.
Inače, izbegavanje plaćanja izdržavanja predviđeno je i kao krivično delo. Ti slučajevi se, međutim, u interesu deteta, mahom okončavaju uslovnim odlaganjem kvrivičnog gonjenja, uz ispunjenje neke obaveze koju odredi Tužilaštvo. To se primenjuje da roditelj-dužnik ne bi završio u zatvoru i bio onemogućen da detetu plaća izdržavanje.
– Kod nas se skriva činjenica da 85 odsto roditelja koji redovno viđaju decu redovno i plaća alimentaciju, a svega 35 odsto roditelja plaća redovno alimentaciju u situacijama kada im bivši partner uskraćuje viđanje s detetom – kaže advokat i predsednik Udruženja „Tata” Dejan S. Višekruna.
Kako je istakao, u državama s razvijenom svešću o pravdi i efikasnim pravosudnim sistemom, prilikom krivične prijave zbog neplaćanja alimentacije nadležni organi odmah proveravaju da li i roditelj koji prima alimentaciju za dete redovno ispunjava svoje obaveze po pitanju viđanja deteta s roditeljem kod kog dete ne živi i koji plaća alimetaciju. Dakle, kada se jedan roditelj požali na to da drugi ne plaća alimetnaciju, prvo se mora proveriti da li mu on uskraćuje pravo na viđanje s detetom. U većini slučajeva je to tačno, ali zakonodavac odbija da prizna da se na jedno krivično delo odgovara drugim krivičnim delom i to stanje toleriše, što je nedopustivo…
Izvor: Dnevnik
The post Izbegavanje alimentacije postaje krivično delo appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.