Iz kosmosa pravo u Beograd: Ruski kosmonauti ispunili želje dece iz Srbije

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2021, 09:34

Iz kosmosa pravo u Beograd: Ruski kosmonauti ispunili želje dece iz Srbije

Ruski kosmonaut Anastasja Stepanova kaže da im je ovo prva poseta Srbiji i da im je veoma drago što učestvuju divnoj manifestaciji. „Velika čast je za nas da budemo Juniti ambasadori“, dodala je ona. „Video sam Srbiju i Beograd iz kosmosa. U Međunarodnu kosmičku stanicu nam je stigao skafander Sanjar, na njemu su bile ispisane želje i snovi, između ostalih, i dece iz Srbije. Oni su doleteli do nas u kosmosu i kada sam saznao da mogu da posetim mališane iz Srbije, naravno da sam pristao. Srbija je prva zemlja koju sam posetio posle povratka iz kosmosa“, kaže kosmonaut Sergej Kud-Švečkov, za RTS. Mališani koji su imali prilike da upoznaju prave kosmonaute su iz fondacije „Dr Danica Grujičić“ koji su učestvovali u međunarodnom programu „Roskosmosa“ i ruske dobrotvorne organizacije „Jedinstvo“, koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima. „Decu je najviše interesovalo da li postoje vanzemaljci, da li smo videli neidentifikovane leteće obejkte, kako živimo, čime se hranimo. Deca su veoma radoznala. Bilo mi je veoma lepo da se družim sa njima i da zajedno crtamo. Deca su divna“, istakao je Sergej. foto: Pošte Srbije Crteži dece iz Srbije, ali i još devet drugih zemalja, našli su se na kosmičkim odelima Sanjar. „Zamislite kakav efekat to ima na decu, koja zamišljaju najneverovatnije stvari i do odlazi u kosmos. Po legendi ako ste poslali svoj san u kosmos, on će se i ostvariti“, navodi Anastasja Stepanova. Čitava ideja dolaska kosmonauta u Srbiji je počela izdavanjem poštanske markice kojom je obeleženo 60 godina od odlaska čoveka u kosmos. Kroz kontakt sa Dmitrijem Rogozinom, prvim čovekom „Roskosmosa“, dogovorena je poseta ruskih kosmonauta Srbiji. „Jedno dete, koje je bolovalo od raka, pisalo je svoju želju koja tek treba da bude poslata u kosmos, a ona glasi: \'Želim da budem zdrav ceo život\'. Kada sam to video, znao sam da smo napravili pravu stvar“, kaže direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević. U PTT muzeju će do petka biti izložen pravi kosmički skafander. Postavka će biti zatvorena u petak, a ruski kosmonauti će u podne biti tu i moći će da im budu postavljena pitanja. „Međunarodna kosmička stanica je naučni projekat i ogromna laboratorija. U njoj radi sedmoro ljudi. Svaka ekspedicija traje po šest meseci“, objašnjava Sergej Kud-Švečkov. foto: Pošte Srbije Prema njegovim rečima, izvodi se veliki broj naučnih eksperimenata, a između ostalog bavimo se popularizacijom nauke i dobrotvornim radom. „Zbog toga smo sa zadovoljstvom podržali projekat dečjeg fonda \'Juniti\', koji pruža podršku deci, a može da inspiriše i odrasle“, dodao je kosmonaut.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski kosmonauti stigli u Beograd i to iz najhumanijeg razloga: "Srbija je prva zemlja koju sam posetio posle povratka iz kosmosa"

Izvor: Blic, 24.Jun.2021

Razlog posete dvoje aktivnih kosmonauta iz Rusije, posle 52 godine, jeste velika želja mališana obolelih od raka da ih upoznaju. Anastasja i Sergej odlučili su da im tu želju ispune i pravo iz kosmosa doleteli u Beograd.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.