Istražuje se pomor ribe u Raški, zabranjen ribolov

Izvor: RTS, 28.Avg.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražuje se pomor ribe u Raški, zabranjen ribolov

Veća količina uginule ribe primećena je u rekama Raška i Ibar. Inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora. Dok rezultati analiza ne budu poznati, na teritoriji opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov.
Rano ujutru, uginule sitne ribe, ribočuvari su prvo primetili na ušću Raške u Ibar.

"Daljom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kontrolom, kako se razdanjivalo, primećeno je uginuće skobalja, mrene klena. Kontrolisana je reka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Radi se o ozbiljnom zagađenju i velika količina ribe je u pitanju", naveo je Slobodan Ilić, šef Ribočuvarske službe "Vidre" Kraljevo.
Obavestili su inspekcije, policiju i tužilaštvo.
Na zahtev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz reke Raške.
Rezultati analiza će, nadaju se inspektori, ukazati na uzrok zagađenja.
"S obzirom na uvećan vodostaj reke Raške usled padavina na teritoriji Novog Pazara i vodostaja reke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja", kaže šef odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić.
Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom polju, odakakle se Kraljevčani snadbevaju vodom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KO NAS TRUJE? Pomor ribe i u Raškoj i Ibru!

Izvor: Mondo, 28.Avg.2019

Posle reka Topolice i Južne Morave značajne količine mrtve ribe pojavile su se i u rekama Raška i Ibar. Inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora...Foto: Mondo/Goran Sivački..Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati,...

Nastavak na Mondo...

Veliki pomor ribe u rekama Raška i Ibar, nadležni utvrđuju uzrok

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019, 08:18

Veća količina uginule ribe uočena je u rekama Raška i Ibar, a inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora...Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati, objavio je RTS...Šef Ribočuvarske službe "Vidre" iz Kraljeva Slobodan...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.