Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 18:19

Istorijski muzej dobija novi dom na Savskom trgu – šta će biti prikazano na otvorenoj izložbi

Zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice novi je dom Istorijskog muzeja Srbije. Nije moglo postojati bolje mesto za našu ustanovu kulture, posebno što 57 godina nemamo svoju zgradu a sada smo dobili zgradu koja simbolički pripada Savskom trgu, izjavila je direktorka muzeja Dušica Bojić.
Dušica Bojić je u razgovoru za Jutarnji program rekla da je Istorijski muzej jedini kompleksni muzej u Srbiji.

Baštini 24 zbirke i pet fondova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u koje su uključeni arheologija, etnologija, istorija, istorija umetnosti, zastave, službena odela, novac i sve ostalo čime može da se prikaže sveobuhvatna slika srpskog naroda na ovom prostoru. 
"Po tome je i značajno što će muzej biti na Savskom trgu i što će pored ovog veličanstvenog spomenika Stefanu Nemanji dati još jednu notu i podsetiti sve posetioce, turiste i one koji nisu znali mnogo o srpskoj istoriji da pogledaju, da se prisete", ističe Bojićeva.
Prema njenim rečima, spomenik ima postament koji je u vidu vizantijskog štita i na tom postamentu su ispisana imena vladara dinastije Nemanjić.
Prikazani su najznačajniji delovi bitaka koje su se vodile za oslobođenje srpske države u tom periodu. Dolazeći do samog spomenika sa ispisima koji se nalaze na njegovom postamentu možete da doznate ko su bili vladari nemanjićkog perioda, zašto su se borili, šta su zaslužili i koja je to država kojom su vladali 205 godina.
"Izložba na otvorenom održaće se u četvrtak, 28. januara da bi svečanost otvaranja spomenika mogla da bude potpuno jedinstven događaj. Mi ćemo predstaviti Istorijski muzej na jednom panou, šta radimo, čime se bavimo, šta prikupljamo", objašnjava Bojićeva. 
Ističe da se muzej bavi celokupnim narodom koji živi u Srbiji, ali i Srbima u dijaspori.
Na 10 velikih panoa moći će da se vidi čitav istorijat dinastije Nemanjić, sa svim portretima, osnovnim legendama koje govore o njihovom životu, vladavini, ženidbama, potomcima i o tome šta su sve učinili za srpski narod.
Direktorka Muzeja kaže da je prostor nekadašnje stanice renoviran, fasada je dobro urađena, ali mora da se zna da zgrada u jednom delu nema temelje, da je u jednom delu zarušena i da u nju nikada nije uvedeno parno grejanje.
"Predstoje ogromni radovi na rekonstrukciji objekta. Kad bude rekonstruisan i kada budemo uneli postavke, imaćete prilike da u narednih nekoliko godina sa nama gradite Istorijski muzej Srbije", poručuje direktorka Istorijskog muzeja Dušica Bojić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.