Istoričarka: Ratovi nastavljeni kroz ratove udžbenicima istorije

Izvor: Blic, 08.Jun.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istoričarka: Ratovi nastavljeni kroz ratove udžbenicima istorije

Istoričarka Marijana Toma izjavila je danas da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog veka danas nastavljeni "ratovima" između udžbenika istorije, u kojima se nude različite interpretacije tih sukoba.

- Udžbenici iz istorije u Srbiji selektivno i šturo prikazuju događaje, tendenciozno i namerno prikrivaju podatke, a ponekad ih i falsifikuju - kazala je Marijana Toma na tribini "Udžbenici istorije u Srbiji: obrazovanje za pomirenje?" u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sadu.

Prema njenim rečima kroz udžbenike istorije razvija se ideja o "naciji-žrtvi", što je najbolji mobilizatorski element za neke kasnije sukobe.

Dodala je da samo jedan od udžbenika iz istorije pominje genocid u Srebrenici, ali istovremeno falsifikuje činjenicu da je Međunarodni sud pravde oglasio Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu, tako što navodi da je taj sud oslobodio Srbiju krivice.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da je "nacionalistička mitomanija" iz devedesetih godina prisutna i u 21. veku.

- Sve to dovelo je do toga da je društvo zapravo rezervoar nasilja i da je dovoljna samo mala varnica, pa da požar ponovo plane - ocenio je Sejdinović.

Po njegovim rečima, katedre za istoriju na univerzitetima u Beogradu i u Novom Sadu su uglavnom "rasadnici nacionalističke mitomanije".

Tribinu u NDNV organizovao je Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.