Istina na službenom putu

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istina na službenom putu

Kako je „Gardijan” izmislio koncentracioni logor na mestu gde je izgrađen Andrićgrad

Višegrad – Na prostoru današnjeg Andrićgrada u Višegradu nisu počinjeni nikakvi zločini tokom rata,od 1992. do 1995. godine, tvrdi u razgovoru za „Politiku” Bilal Memišević, vođa Islamske zajednice u Višegradu.

On time opovrgava navode britanskog „Gardijana” i „Internešenel biznis tajma”, koji su nedavno objavili tekstove u kojima se tvrdi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na mestu današnjeg Andrićgrada postojao logor u kojem su počinjeni zločini. „Gardijan” navodi da je kompleks izgrađen na mestu nekadašnjeg sportskog centra koji su paravojne formacije koristile kao logor.

„Internešenel biznis tajm”, medij koji je postao relativno poznat nedavno, kada je objavio vest da je nestali malezijski avion „MH 370” otet i nalazi se u Avganistanu, citirao je Bakiru Hasečić, lokalnu bošnjačku aktivistkinju:

– Nikad neću ući u Andrićgrad, čak i da mi život zavisi od toga. Sa pristupnog puta današnjeg Andrićgrada, 26. maja 1992. godine, krenuli su prvi autobusi sa deportovanim bosanskim muslimanima. U sportskom centru, gde smo vodili našu decu da se igraju, bio je najveći koncentracioni logor za Bošnjake.

Memišević kaže da su se na području Višegrada desili zločini na nekoliko lokacija, ali da svakako zločina nije bilo na mestu na kojem je podignut Andrićgrad.

On je nekadašnji predsednik Skupštine opštine Višegrad, koju je vodio kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA). Danas je predsednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrada i potpredsednik Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Tokom ratnih dejstava, Memišević je napustio BiH i otišao u Alžir. Kada se vratio, počeo je da se bavi istraživanjem ratnih zločina, jer su u Višegradu tokom rata ubijeni njegovi roditelji. Na prostoru sportskog centra gde je danas Andrićgrad, kaže da nije bilo nikakvih zločina.

U Višegradu sena navode „Gardijana” i „Internešenel biznis tajma”, gleda kao na bezuspešni pokušaj da se Anrićgrad proglasi teritorijom koja pokušava da izbriše surovu istoriju. Niko nema saznanja da je srpska strana u sukobu to mesto koristila kao koncentracioni logor. Naprotiv.

Mile Perić, meštanin koji se tokom rata borio na srpskoj strani, ne samo da pobija optužbe Bakire Hasečić, već tvrdi da su Bošnjaci granatirali tadašnji sportski centar:

– Bošnjaci su redovno granatirali Višegrad sa okolnih brda. Palo je nekoliko granata i na mesto gde se danas nalazi Andrićgrad. Srećom, nije bilo poginulih, ali je bilo dosta povređenih.

Bilal Memišević, s druge strane, nije želeo da se izjašnjava o tim navodima, rekavši da bi sve zločine trebalo procesuirati.

I Dražan Perendija, predsednik predsedništva Boračke organizacije Republike Srpske, demantuje navode da je na mestu Andrićgrada postojao logor:

– Da bi neko mesto bilo proglašeno za logor, valjda bi trebalo da bude ograđeno makar nekom žicom. Taj prostor gde je danas Andrićgrad nikada nije bio ograđen, a kada je prestala opasnost od granatiranja deca su redovno koristila sportske terene i igrala se.

Dušan Telesković

---------------------------------------------------

Kusturica: Imamo potvrdu Uneska

Emir Kusturica, idejni tvorac Andrićgrada, kazao je za „Politiku” da su pokušaji da se Anrdićgrad proglasi za teritoriju na kojoj su ranije počinjeni zločini počeli još kada je sve bilo u fazi idejnog projekta. Tada je Zavod za zaštitu spomenika BiH pisao Unesku, tvrdeći da je Andrićgrad neprihvatljiv projekat iz ideoloških i estetskih razloga.

– Navođeno je da sam bliski saradnik Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ljudi koje nisam ni poznavao – kazao je Kusturica.

Unesko je odbio predlog Zavoda za zaštitu spomenika BiH.

– Pokušavaju da predstave da je ovde bilo genocida, a zna se da nije bilo nikakvog stradanja, zapravo stavljaju znak jednakosti između bošnjačke ideologije i lokalne vlasti, ali i obaveštajnog rada koji se izražava kroz BN televiziju. Recimo, pre nekoliko dana je BN televizija objavila u „Dnevniku” laž da su srednje škole dobile nalog da posećuju Andrićgrad, jer navodno nemamo dobru posetu. Srećna je okolnost da svet ne čine samo lažovi, fukara, secikese i ljudska beda. Mi imamo potvrdu Uneskai dozvole da gradimo ovde, ali i najbolje namere da Andrićgrad pacifikuje ovaj prostor i stvori uslove za bolji život – rekao je Kusturica.

---------------------------------------------------

Haške presude

U Višegradu je pre rata živelo oko dvadeset hiljada ljudi, od kojih je 60 odsto bilo muslimanske nacionalnosti. Kad su počela ratna dejstva, u aprilu 1992. godine, u grad je ušao Užički korpus JNA koji se posle nepunih mesec dana povukao po naredbi vrhovne komande. Gradom je od tad vojno komandovao Milan Lukić, vođa paravojnih Belih orlova ili Osvetnika. Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je Milana Lukića na doživotnu robiju, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog serije zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu i okolini, tokom rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1994. godine.

objavljeno: 15.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.