Izvor: Blic, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplata prvog decembarskog čeka i rate javnog duga

Isplata prvog decembarskog čeka i rate javnog duga

Za penzionere korisnike Fonda PIO zaposlenih danas će početi isplata prvog dela penzija za decembar i četvrte rate javnog duga. Isplata će se obavljati na dva odvojena čeka, a njihov prosečan iznos zajedno biće oko 10.600 dinara.

Kada prime i ovu ratu duga, ostaje da im se isplati još jedna, peta rata, koja za naplatu dospeva u januaru 2008. godine. U međuvremenu, najstarijima sleduju redovna primanja za prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri meseca ove godine, istovetna sa onima koje budu dobijali ovih dana, dok prvu povišicu mogu očekivati tek od isplate aprilske penzije, koja će se, shodno zakonskim propisima, obračunavati nešto drugačije nego prošle godine. Naime, lane su u usklađivanju penzija troškovi života učestvovali sa 62,5 odsto, a zarade sa 37,5 procenata, a od aprila taj odnos će se promeniti, tako da će udeo troškova života porasti na 75 odsto, a udeo zarada opasti na 25 procenata. Budući da povišicu penzionerima uglavnom donosi porast radničkih primanja, a da će ona od aprila na dalje manje učestvovati u indeksaciji penzija, može se očekivati da će primanja najstarijih rasti još sporije nego lane.

Penzioneri, međutim, najavljuju da neće sedeti skrštenih ruku, već će se boriti za izmenu zakonskih odredaba vezanih za indeksaciju penzija. Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, za 'Blic' kaže da će najstariji tražiti da se vrati švajcarska formula koja podrazumeva da zarade u indeksaciji penzija učestvuju sa 50 odsto.

- Čekamo da budu formirani nova vlada i novi parlament koji će, nadamo se, imati više razumevanja za naše probleme. Ako u parlament uđu i predstavnici penzionerske partije, biće nam lakše da proguramo naše zahteve, a ako ne, skupićemo 30.000 potpisa i prosledićemo parlamentu predlog zakonskih izmena - kaže Nenadić.

Koliko je nova indeksacija, koja je počela da se primenjuje prošle godine, srozala penzije u odnosu na plate vidi se i iz podatka da je učešće prosečne penzije u prosečnoj plati koje je u 2005. iznosilo 66,8 odsto lane opalo na 62 procenta.

R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.