Izvor: Blic, 18.Sep.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: SPC protiv javnog izražavanja seksualne orijentacije

Episkop bački Irinej izjavio je da se Srpska pravoslavna crkva protivi pravu na javno izražavanje seksualne orijentacije, objavljeno je danas na sajtu SPC.

"SPC i tradicionalne crkve i verske zajednice protive se pravu na javno izražavanje seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, pogotovu ukoliko ono vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska uverenja i neprikosnovenost dostojanstva ličnosti", kazao je Irinej.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << time podsetio na stav koji je SPC iznela tokom diskusije o Zakonu o zabrani diskriminacije.

Irinej je rekao da su pojedini mediji naveli i njegovo ime kao sagovornika na temu predstojeće Povorke ponosa, ali, kako navodi, on se o tome nije oglašavao "niti je imao nameru da se oglašava".

On je rekao da sve izjave, plasirane ovih dana u crkvenim i javnim medijima, "odražavaju lična mišljenja njihovih autora" i da ne predstavljaju stav Svetog arhijerejskog Sinoda, koji, kako navodi, od donošenja Zakona o zabrani diskriminacije o toj temi nije raspravljao".

"U današnjem duhovnom, socijalnom i političkom stanju naroda i države, smatram da su pojedini mediji i pojedine, tobož antagonistički nastrojene nevladine organizacije - svi osnovani sa istim ciljem i od istih finansijera - ovu temu radi svojih prizemnih, ako ne i podzemnih interesa nametnuli čitavom društvu, mada je ona za nas suštinski irelavantna", rekao je episkop Irinej.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amilohije poručio je pre dva dana da "Crkva Božja, kao čuvarka svetinja života i ljubavi i radionica večnog života, ne može prihvatiti ni odobriti povorku srama - za povorku ponosa", pogotovu kada se njenim nametanjem vrši javno nasilje nad onima koji ne misle isto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.