Izvor: TangoSix.rs, 30.Maj.2023, 07:02

Inženjeri kompanije Erbas organizovali predavanje o vojnim besposadnim letelicama na Mašinskom fakultetu

Katedra za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta i inženjeri kompanije Airbus Defence organizovali su 24. i 25 maja na ovom beogradskom fakultetu simpozijum naziva „Daljinski upravljane letelice – budućnost i izazovi“.
Kako je saopšteno sa mašinskog fakulteta, simpozijum je realizovala kompanija Airbus Defence and Space iz Minhena, a fakultet je bio domaćin.
– Industrija bespilotnih letelica danas je vrlo značajna, ne samo zbog široke primene dronova u spasavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ljudi i dobara u slučaju elementarnih nepogoda, u poljoprivredi, u trgovini i drugim segmentima civilnog društva, nego i zbog njihove upotrebe u vojne svrhe.
Tokom dvodnevnog skupa Erbasovi eksperti su predstavili najnovije trendove u projektovanju i proizvodnji bespilotnih letelica, s posebnim osvrtom na veliki evropski vazduhoplovni projekat Eurodron – „European UAV system“.
O ovom projektu, prvog dana simpozijuma, govorio je Winfried Lohmiller, senior expert design analysis u kompaniji Airbus Defence and Space. Učesnici su mogli da se upoznaju sa samim projektom, kao i izazovima i realnim problemima s kojima se konstruktori suočavaju.
Drugog dana simpozijuma, Alvaro Blazque Lopez, senior expert systems engineering, održao je predavanje na temu „Tactical UAV Weapon systems“ i na veoma zanimljiv način prikazao sisteme i načine naoružavanja bespilotnih letelica.
Pored gospodina Lohmillera i gospodina Lopeza u delegaciji Erbasa bio je i Aleksandar Bojanić, nekadašnji student i diplomac Mašinskog fakultet u Beogradu, koji je dugi niz godina uspešno angažovan u ovoj kompaniji. – stoji u saopštenju mašinskog fakulteta.
Ovim predavanjem najveći evropski proizvođač vazduhoplova zadržava vodeću ulogu kada je u pitanju animiranje srpskog visokog obrazovanja. Tango Six je izvestio još 2018. godine kada je kompanija organizovala predavanje o civilnoj avio-industriji i godinu dana kasnije o temi industrijske proizvodnje u vazduhoplovstvu.
The post Inženjeri kompanije Erbas organizovali predavanje o vojnim besposadnim letelicama na Mašinskom fakultetu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.