Invalidi i nadležni nisu postigli dogovor

Izvor: Politika, 22.Sep.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi i nadležni nisu postigli dogovor

Juče održan protest osoba sa invaliditetom u centru Beograda. – Nema novca za povećanje njihovih primanja

Teška saobraćajna nesreća u 33. godini zauvek je prikovala za invalidska kolica Milutina Perića (56) i on danas, sa svojom skromnom invalidskom penzijom koja iznosi svega 12.000 dinara jedva uspeva da sastavi kraj sa krajem. Milutin se sa suzama u očima priseća dana kada je sticajem nesrećnih životnih okolnosti prestao da hoda i dodaje da su njegove četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kćerke tada bile veoma mala deca koju je trebalo školovati i izvesti na životni put. Zahvaljujući njihovoj nesebičnoj pomoći, on danas uspeva da preživi, ali dodaje da brojne osobe sa hendikepom ne mogu da nose preteško breme materijalne oskudice.

Milutin je samo jedna od stotinu osoba sa invaliditetom koje su se juče okupile ispred Vlade Srbije da bi izrazile svoj protest zbog teškog materijalnog položaja u kome žive. Oni suobavestili javnost da nisu uspeli pregovori sa Ministarstvom rada i socijalne politike o povećanju davanja za tuđu negu i pomoć koja u ovom trenutku iznosi 22.243 dinara. Nakon niza neuspelih razgovora sa predstavnicima resornog ministarstva, oni su na dva sata blokirali saobraćaj i naglasili da njihovi zahtevi ostaju nepromenjeni i da će 10. oktobra nastaviti proteste ispred Vlade Srbije ako se do tada ne pronađe konkretno rešenje njihovih problema. Podsećanja radi, predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom tražili su povećanje iznosa naknade za tuđu negu na nivo prosečnog ličnog dohotka u Srbiji, koji iznosi oko 39.000 dinara.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine Stevan Lukovnjak rekao je da će se u ponedeljak sastati predstavnici protestnog odbora resornog ministarstva i nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje.

„Dobra volja postoji, ali su sredstva za sledeću godinu ograničena“, istakao je Lukovnjak i dodao da će predstavnici protestnog odbora u ponedeljak nastaviti razgovore sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Zoran Martinović je za naš list istakao da će razgovori sa predstavnicima osoba sa invaliditetom biti nastavljeni, ali da u republičkom budžetu ne postoje sredstva za ispunjenje zahteva za povećanje nadoknade za tuđu negu i pomoć.

„Mi smo jasno stavili do znanja da nismo u mogućnosti da izdvojimo dodatnih šest milijardi dinara za ispunjenje zahteva osoba sa hendikepom. Osim toga, povećanje iznosa za tuđu negu i pomoć rešeno je nedavno usvojenim Zakonom o socijalnoj zaštiti. Ovaj zakonski akt prošao je najširu moguću javnu raspravu i u njegovom pisanju učestvovali su brojni predstavnici invalidskih organizacija. Treba naglasiti da je ovim zakonom obuhvaćen veći broj korisnika socijalne zaštite, tako da sada ukupno 50.000 osoba prima dodatak za tuđu negu i pomoć, od kojih 32.000 osoba sa invaliditetom prima uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć. Smatramo velikim uspehom što smo u uslovima krize uspeli da obezbedimo sredstva za redovnu isplatu dodatka”, istakao je Martinović.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike takođe je ocenio da ni u jednoj zemlji u regionu iznos dodatka za tuđu negu i pomoć nije u visini prosečnog ličnog dohotka. „Da bismo obezbedili povećanje ovog iznosa morali bismo od nekoga da oduzmemo taj novac, a mi to ne možemo da uradimo”, zaključio je Martinović.

K. Đorđević

objavljeno: 23.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.