Izvor: TangoSix.rs, 23.Sep.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informacija Ministarstva odbrane o njihovoj verziji dešavanja u Muzeju vazduhoplovastva-Beograd

Posle jučerašnje posete predstavnika Ministarstva odbrane Muzeju vazduhoplovstva-Beograd, preuzimanja rukovođenja i dolaska novog v.d. direktora, Miroslava Kneževića, Muzej je danas posetio ministar odbrane, Bratislav Gašić.
Tom prilikom izneta je Informacija Ministarstva odbrane o primopredaji vršioca dužnosti direktora Muzeja vazduhoplovstva-Beograd:
Ministarstvo odbrane je u skladu sa Zaključkom Vlade pov.05 broj:00-82/2015 od 12. marta 2015. zaduženo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da obezbedi izvršenje rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora MJVB.
U utorak 22. septembra 2015. godine, nakon četiri bezuspešna pokušaja u prethodnom periodu (u maju, avgustu i septembru), Ministarstvo odbrane je, uz prisustvo predstavnika MUP-a i Upravnog odbora muzeja preuzelo rukovođenje tom ustanovom i na taj način postupilo u skladu sa navedenim zaključkom.
Novi vršilac dužnosti direktora muzeja je Miroslav Knežević. Zoranu Radojeviću je dužnost v.d. direktora u skladu sa zakonom prestala 28. februara 2015. godine, što je i konstatovano rešenjem Vlade o njegovom razrešenju od 23. aprila 2015. godine.
Osnovna namera Ministarstva odbrane jeste da poslovanje Muzeja dovede u zakonske okvire. Zahtevi za odgovornim upravljanjem, ekonomskom i pravnom odgovornošću primenjuju se na ovaj Muzej, kao i na bilo koji drugi organ državne uprave.
Zoran Radojević je u prethodnom periodu svojim postupanjima vršio opstrukciju postupka preuzimanja dužćnosti od strane novih organa upravljanja i sprečavao njihov zakonit rad.
Poslovanje Muzeja bile je u najvećoj meri nezakonito – nabavke se nisu vršile po Zakonu o javnim nabavkama, poslovne odluke donošene su bez saglasnosti Upravnog odbora, zapošljavanje i otpuštanjekadra bez poštovanja sistematizacijeradnih mesta, sistem plata i naknada uređivan je po nepoznatim pravilnicima.
Vođenje materijalnog i finansijskog poslovanja po pitanjui muzejskih predmeta nije rađeno u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji uređuju ovu oblast, a nije bilo ni kontrole poslovanja, jer je ustanova poslovala kao privredni subjekt.
Zakon o kulturi propisuje da je imenovanje i razrešenje direktora ustanove kulture u isključivoj nadležnosti osnivača, a nikako Upravnog odbora.
Prema izveštaju ovlašćenja revizora u nekretnine objekata Muzeja je uloženo 8.251.426,18 dolara. Većinski investitor – osnivač je Ministarstvo odbrane sa 70,55 % uloženih novčanih sredstava. Oko 90 % muzejske građe čine predmeti iz kategorije naoružanja i vojne opreme koji su u vlasništvu države.
U muzejskom kompleksu, koji se nalazi na lokaciji Surčin, postoje i rade Muzej vazduhoplovstva Beograd i Muzej Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva (ustanova u sastavu MO i VS).
Muzej čuva vazduhoplovnu baštinu čija se vrednost procenjuje na više desetina miliona dolara.
Muzej se ubraja među 5 vodećih vazduhoplovnih muzeja u svetu sa referencom od 22 originalna tipa vazduhoplova iz Drugog svetskog rata i poseduje potrebne potencijale za razvoj muzeološke delatnosti i razvoj infrastukture po uzoru na slične vojne muzeje u svetu – stoji u Informaciji Ministarstva odbrane.
The post Informacija Ministarstva odbrane o njihovoj verziji dešavanja u Muzeju vazduhoplovastva-Beograd appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.