Igor Pašti, najmlađi docent na Fakultetu fizičke hemije

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igor Pašti, najmlađi docent na Fakultetu fizičke hemije

Fakultet fizičke hemije ima najmlađe rukovodstvo na Univerzitetu u Beogradu. Među njima je i prodekan za nauku i doktorske studije Igor Pašti. Prvi je i najmlađi dobitnik nagrade Srpske akademije nauka i umetnosti iz oblasti hemijskih, bioloških i srodnih nauka, gde je nedavno ponovo održao predavanje.
Sa dvadeset pet godina, Igor je postao najmlađi doktor fizičke hemije i jedan od najmlađih doktora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nauka Univerziteta u Beogradu. U momentu kad je doktorirao, imao je tri objavljena rada i još nekoliko u štampi. Deset godina kasnije, vanredni je profesor i prodekan na istom fakultetu.

"Meni nikada nije bio cilj da budem najmlađi doktor fizičke hemije, to je nekako došlo radom i saradnjom sa svim kolegama sa kojima sam radio i sa kojima i danas radim. Sve od tog trenutka pa nadalje samo je nova faza u karijeri i pokušaj da se postigne najviše što može u uslovima u kojima radimo", kaže profesor Pašti.
Iako je boravio na univerzitetima u Nemačkoj i Švedskoj, i dalje se bavi naukom u Srbiji.
"Imao sam tu sreću, a u neku ruku i problem, da vidim kako izgleda baviti se naukom u inostranstvu. Situacija je značajno drugačija nego kod nas, ali za sada sam vrlo veran fakultetu i planiram tu da ostanem i da radim još dugo", kaže Pašti.
Angažovan je na brojnim projektima. Najvažniji je, kaže, projekat Ministarstva prosvete.
"Projekat kojim rukovodi akademik Mentus. Pored toga, imamo još jedan, veći strani projekat, a koji je iz NATO sajnes end pis sekjuriti programa, projekat koji se završava uskoro, ali koji je fakultetu doneo značajnu međunarodnu saradnju i značajne komade opreme koje smo dugo pokušavali da nabavimo", navodi profesor Pašti.
Tvrdi da ćemo se i narednih godina viđati na istom fakultetu, uz što intenzivniju međunarodnu saradnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.