IMLEK: MLEKA ĆE BITI TEK NA PROLEĆE

Izvor: Kurir, 26.Nov.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMLEK: MLEKA ĆE BITI TEK NA PROLEĆE

BEOGRAD - Generalni direktor "Imleka" i "Denjub fuds grupe" (Danube Foods) Slobodan Petrović izjavio je da bi do stabilizacije na tržištu mleka u Srbiji moglo da dođe tek krajem marta iduće godine. On je na konferenciji za novinare kazao da je razlog za to kašnjenje usvajanja rebalansa budžeta Srbije, a time i najavljenog povećanja subvencija za mleko.

"Kada farmeri budu sigurni da će dobiti neki novac, počeće da ulažu u proizvodnju", kazao je Petrović.

On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da bi država trebalo da proizvođačima da 5,5 dinara subvencije po litru mleka, koliko su zahtevali, jer im sve ispod tog iznosa neće biti dovoljno za proizvodnju, i istakao da će nakon 2011. godine te subvencije morati da rastu. Petrović je naveo i da subvencije po litru mleka u BiH iznose 11 evrocenti, a u Hrvatskoj 14 evrocenti.

Petrović je kazao da je bez obzira na to što je "Imlek" povećao otkupne cene mleka za svoje kooperante, otkup je i dalje 20 odsto manji, nego prošle godine u isto vreme.

"Proizvodnja ne može da se poveća samo povećanjem otkupne cene mleka bez podsticaja države", ocenio je direktor "Imleka".

Petrović je kazao da na količinu otkupa i dalje utiče nestašica mleka koja je bila proletos, kada je trebalo da se stvaraju zalihe za jesenji period u kojem krave daju manje mleka. Prema njegovim rečima, "Imlek" trenutno dnevno otkupljuje 600.000 litara mleka, što je manje nego u isto vreme prošle godine kada se otkupljivalo od 760.000 do 800.000 litar.

Dodao je da se, da bi se stabilizovala tržište i dalje nedeljno uvozi 200.000 litara mleka iz "Imlekovih" kapaciteta u BiH, a proizvodi se i 20 odsto više pasterizovanog mleka nego do sada.

Direktor "Imleka" je precizirao i da se trenutno od ukupnog otkupljenog mleka u pasterizvovano i dugotrajno mleko preradi 45 odsto odsto, isto toliko u kiselo mlečne proizvode, a 10 odsto u sireve.

Novi predsednk Upravnog odbora "Imleka" Donald Meklaren kazao je da je njegova misija da pronađe način za poboljšanje trenutne situacije Imleka u odnosu na državu i da dođe do dijaloga s nadležnim institucijama.

"Kompanija ne želi da menja zakone i traži ustupke", kazao je Meklaren.

On je izrazio očekivanje da će se u Srbiji poštovati zakoni i dodao da će dokazati da Imlek nije monopolista i da, prema procenama države iz 2009. godine, učešće Denjub fuds grupe na srpskom tržištu iznosi 30,5 odsto.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Imlek": Dovoljno mleka od marta

Izvor: B92, 26.Nov.2010

Beograd -- Stabilizacija na tržištu mleka u Srbiji očekuje se krajem marta 2011. godine, kažu u "Imleku"...Direktor "Imleka" Slobodan Petrović objašnjava da će posle povećanja subvencija za mleko, farmerima biti potrebno neko vreme da povećaju proizvodnju...Puni rafovi mleka, u Srbiji mogu da...

Nastavak na B92...

Mleka će biti tek na proleće

Izvor: Glas javnosti, 27.Nov.2010, 07:32

BEOGRAD - Generalni direktor "Imleka" i "Denjub fuds grupe" (Danube Foods) Slobodan Petrović izjavio je da bi do stabilizacije na tržištu mleka u Srbiji moglo da dođe tek krajem marta iduće godine. On je na konferenciji za novinare kazao da je razlog za to kašnjenje usvajanja rebalansa budžeta...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.