IDEX 2023: Nove rakete kompanije EDePro, planovi za budućnost i zapošljavanje novih inženjera

Izvor: TangoSix.rs, 15.Mar.2023, 10:38

IDEX 2023: Nove rakete kompanije EDePro, planovi za budućnost i zapošljavanje novih inženjera

Srpska kompanija EDePro izložila je najbitnije artikle iz svoje game proizvoda samostalno drugi put za redom u Abu Dabiju. Kako su iz kompanije tokom IDEX-a kazali za Tango Six, pripremaju se za proširenje kapaciteta, imaju stalno otvoren konkurs za nove zaposlene (i inženjere mašinske struke) a na sajmu su imali i dve premijere.
Direktor marketinga kompanije, Lazar Igrutinović, ispričao je za naš portal da je fokus ovogodišnjeg IDEX-a bilo predstavljanje balističke >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rakete kalibra 262 milimetra, dometa 70,7 kilometara, koja nosi bojevu glavu od 150 kilograma eksploziva.
Ukoliko u kontekst rata u Ukrajini stavimo činjenicu da Srbija ima (privatnu) kompaniju koja poseduje jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju raketne artiljerije u ovom delu Evrope, EDePro je verovatno jedan od najbitnijih entiteta kada pričamo o ukupnom kapacitetu masovne vatrene moći Srbije. Gotovo svaki inženjer ili tehničar za razvoj ili specifičnu proizvodnju raketne tehnike u zemlji zaposlen je kod njih.
Buduća Tamnavina raketa nazvana „Uragan“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six EDePro je jedina kompanija koja je na ovogodišnjem IDEX štandu izložila prave, inertne, rakete umesto maketa. Uz dodatak nove Portabl verzije, nevođena raketa zemlja-zemlja  G2000 predstavlja najprecizniju raketu u svojoj klasi, sa najvećim dometom na svetu / Foto: Petar Vojinović, Tango Six – EDePro je najveći inženjerski i razvojni centar Jugoistočne Evrope. Od preko 400 zaposlenih naše kolege su i 10 profesora univerziteta, 18 doktora nauka, što nam omogućava da za klijente remontujemo, prilagodimo, modernizujemo i razvijemo gotovo bilo šta.
Mi smo prevashodno izvozno orijentisani, naš kor biznis, raketnu tehniku, koristi nekoliko desetina zemalja sa Bliskog Istoka, iz Afrike i Azije.
Naš razvojni centar praktično svaka dva meseca ima novi projekat. Od proizvodnje i izvoza najpopularnijeg kalibra od 122 milimetra (koristi ga preko 60 zemalja) u vidu rakete G2000 do testiranja naših proizvoda na verifikacionim ispitivanjima do pet zemalja globalno svake godine. –
Igrutinović za Tango Six kaže da zbog rata u Ukrajini imaju povećanu tražnju za svojim najpopularnijim proizvodima ali i da EDePro ne izvozi ni u Ukrajinu ni u Rusiju.
PGB-128 uskoro izlazi iz faze razvoja. Kompozitna bomba ima bojevu glavu mase 18,4 kilograma, domet iznosi 60 kilometara kada se lansira sa preko sedam kilometara visine / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Druga interesantna premijera, odnosno inovacija, je za metar skraćena raketa G2000 koja je dobila oznaku G2000P (Portabl). Ima isti domet, upaljač, bojevu glavu, domet i druge karakteristike kao original ali je zbog manjih gabarita jednostavnija za upotrebu.
Na IDEX-u su prikazali i deo buster motora kojim mogu da poboljšaju performanse postojećih raketa klijenata. Ovaj buster motor može se koristiti i za rakete lansirane ispod površine vode iz podmornica.
Za više detalja o ovogodišnjim premijerama i drugim interesantnim projektima kompanije EDePro pogledajte naš intervju koji smo uradili na IDEX-u.

 
The post IDEX 2023: Nove rakete kompanije EDePro, planovi za budućnost i zapošljavanje novih inženjera appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.