I uništavanje imovine je nasilje nad ženama

Izvor: RTS, 06.Mar.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I uništavanje imovine je nasilje nad ženama

Početkom marta muškarac je u Krnjači zapalio ženi stan i automobil. Nekoliko dana kasnije u zgradi u Novom Sadu, muž je zapalio ženinu garderobu. Obe vesti deluju zastrašujuće. Stručnjaci smatraju da nasilnik na taj način šalje određenu poruku i da je uništavanje imovine put ka ugrožavanju života.
U stanu u prizemlju zgrade u beogradskom naselju Krnjača više niko ne živi. Potpuno je izgoreo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada ga je pre nekoliko dana zapalio šezdesetodvogodišnji muškarac u nameri da naudi supruzi. To mu nije bio dovoljno pa je zapalio i njen automobil.

"Čula sam u više navrata da je ona plakala, da je vrištala. To su bile katastrofalne svađe posle 23 časa. Normalno, deca spavaju, bude se. Stalno su se čule svađe, galame iz tog stana. Imao je problema sa svim komšijama. Ni sa kim nije pričao. Svi su mu smetali", kaže jedna od komšinica.
Ono čega se komšije trenutno boje jeste povratak čoveka koji je zapalio stan, jer se pitaju: "Zašto je on i dalje na slobodi?"
Zlostavljači, svesni kazne koja je jasno definisana novim porodičnim Zakonom iz 2017, sve češće prete, ucenjuju, vređaju i uništavaju imovinu svojih bračnih partnera.
Koja je poruka 
Koordinatorka "Sigurne kuće", Vesna Stanojević, smatra da su to reakcije čoveka koji time želi da pošalje neku poruku.
"On time što joj je zapalio garderobu, kuću, automobil, šalje poruku: 'Evo sad sam uradio ovo, a sledeća si ti na redu'. Nikada ne dolazi do ubistva odmah. Uglavnom su to prethodno i svađe, pretnje, ona odlazi, vraća se, on je moli da se vrati, preti njenoj porodici. To je sve jedna procedura koja traje", objašnjava Stanojevićeva. 
Psihijatri kažu da žene moraju da budu opreznije jer, ako je neko spreman da nekome zapali kuću, to znači da nije sposoban da kanališe svoje emocije.
"Uvek se kreće od nečega što je najelegantnije, odnosno najmanje ima tendenciju da bude procesuirano. To je vređanje, verbalna agresija, možda guranje. Onda se prelazi na nešto što je konkretno, recimo uništavanje nečijih stvari, imovine itd, da bi na kraju došlo do životne ugroženosti", naglašava psihijatar dr Ivica Mladenović.
Prošle godine u Srbiji je ubijena 31 žena u porodičnom nasilju od čega je sedam majki. Samo šest žena prijavilo je nasilnika, što potvrđuje da one kod nas još nemaju svest o tome da treba da prijave nasilje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.