I tetkicama smanjene plate zbog skraćenih časova

Izvor: Politika, 22.Mar.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I tetkicama smanjene plate zbog skraćenih časova

Umanjena zarada čistačica dovoljna za petinu prosečne potrošačke korpe. – Nastavnici voljni da nastave protest ćutanjem punih 45 minuta

Zar je vreme trajanja časa ključni kriterijum za ocenjivanje kvaliteta i učinka rada u školama? Koliko su za protest u kućama znanja odgovorne tetkice? Da li ih je onaj ko im je oduzeo nekoliko hiljada dinara od ionako male plate pitao koliko bi predavanje trebalo da traje i da li su za bojkot nastave. Kako je moguće da se javno krši >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakon umanjenjem plate zaposlenima u školama zbog toga što nisu prekinuli protest 8. februara? Hoće li se prosvetari još više obrukati ili će isplivati iz nedaća ako ponovo obustave nastavu? Šta dobijaju od podnošenja tužbi i zahteva za hitan povraćaj „otetog” dela zarade?... Ova pitanja ostala su  juče u zbornici beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” bez potpunih i konkretnih odgovora. Tu se okupilo četrdesetak nezadovoljnih profesora kojima predstavnici sindikata u obrazovanju, čini se, nisu uspeli da uliju poverenje ni nadu da će iz lošeg položaja uskoro izaći. Ali su ih pozvali da sa hiljadama kolega napuste školske odaje i protestuju 25. marta na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Najogorčenije bile su čistačice, kojima niko nije uspeo da objasni zašto su im plate smanjene za trećinu.

– Ukupno za prvi i drugi deo plate uplaćeno mi je 10.000 dinara, to je ispod svakog minimalca – na ivici suza jada se Jasmina Bogdanović, čistačica u ovoj školi.

Za celu platu ona u martu svakog dana može da kupi po litar mleka, jedan hleb i 300 grama mesa. Prosečna potrošačka korpa pet puta je skuplja od smanjene februarske zarade tehničkog osoblja u školama.– Pitala sam direktorku što nam je smanjena plata. Rekla je da se obratim sindikatu, jer nas je sindikat uveo u štrajk, i da ona s tim nema ništa. Zbog čega je tehničkom osoblju oduzet deo plate, a sav posao smo radili. Profesori su ulazili u čiste učionice, deca takođe, toaleti su čisti, sve školske prostorije i hodnici blistaju. Nema smisla što su nama odbili od plate, kakve veze mi imamo sa profesorima. Oni se bore za svoje. Mi moramo da peremo i čistimo i da zbog toga dolazimo i subotom, prekovremeno, što nam nikada neće biti plaćeno. Žao mi je što smo prošlog petka oprale sve prozore, da bar znamo da nešto nismo uradile i da nam je zbog toga umanjena zarada – očajna je tetkica i bez šale najavljuje da će tehničko osoblje dolaziti u školu i raditi svoj posao čak iako profesori odluče da obustave nastavu.

– Sedećemo ispred vrata, ako škola bude zaključana, jer nije fer da radimo kao i uvek, a da nam mizerne plate budu još manje – zaključuje Jasmina Bogdanović.

Izveštaj iz banke rastužio je i čistačice u Prvoj ekonomskoj školi, ali i mnoge druge koje su izgleda potpisale „sindikalne” spiskove odobravajući štrajk.

Da je smanjenje plate nedopustivo, a buduća totalna obustava rada u kućama znanja sve izvesnija smatra Milorad Antić, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. 

– Kao u „Nikoli Tesli” u mnogim školama profesori juče nisu radili. Ulazili su u učionice i vrlo brzo izlazili napolje. Više je to bila imitacija nastave. A strašno je što se kolege lako opredeljuju za „beli štrajk”, ili protest ćutanjem. Jer najveći je problem to što je njihov rad procenjen na osnovu vremena koje su proveli u klupama, a ne na osnovu truda koji su uložili da sa decom rade najefektivnije moguće baš zato što su časovi skraćeni. Ni u jednoj školi nije ukinuta dodatna ni dopunska nastava za vreme protesta – obrazložio je Antić.

Protest ćutanjem ne odgovara nikome, dodao je on, i objasnio da to znači da će nastavnici odlaziti na čas i sedeti u učionici 45 minuta – a da pri tom ne izgovore ni reč.

Milenija Simić-Miladinović

objavljeno: 23.03.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

I tetkicama smanjene plate

Izvor: S media, 23.Mar.2011, 00:23

Umanjena zarada čistačica dovoljna za petinu prosečne potrošačke korpe. – Nastavnici voljni da nastave protest ćutanjem punih 45 minuta ..Zar je vreme trajanja časa ključni kriterijum za ocenjivanje kvaliteta i učinka rada u školama? Koliko su za protest u kućama znanja odgovorne tetkice?...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.