I srpski proizvođači duvana protiv zabrane korišćenja aroma i aditiva

Izvor: Studio B, 13.Okt.2010, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I srpski proizvođači duvana protiv zabrane korišćenja aroma i aditiva

Proizvođači i prerađivači duvana se protive predlogu SZO jer nisu dobili dokaze da bi zabrana dovela do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda

Grupacija proizvođača i prerađivača duvana Srbije izrazila je oštro neslaganje sa predlogom Svetske zdravstvene organizacije da se zabrani korišćenje aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda.

Proizvođači i prerađivači duvana se protive predlogu SZO jer nisu dobili dokaze da bi zabrana dovela do smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << štetnosti duvanskih proizvoda, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Međunarodnu peticiju, kojom se članice Okvirne konvencije o kontroli duvana pozivaju da odbiju usvajanje sporne mere na sastanku u Urugvaju sledećeg meseca, potpisalo je više od 1.400 proizvođača duvana u Srbiji.

Sa duvanskog sektora navode da bi, ukoliko bi se zabrana upotrebe aroma i aditiva usvojila i primenila, sa domaćeg tržišta nestali blendirani duvanski proizvodi.

Reč je duvanskim proizvodima sačinjenim od mešavine duvana tipa Virdžinija, Berlej i Orijental koji danas pokrivaju 99 odsto tržišta u Srbiji. Proizvođači i prerađivači navode da bi usvajanje zabrane doprinelo pojavi nelegalnog tržišta i imalo velike posledice po zaposlenost i prihode u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi duvana i proizvodnji cigateta.

U Srbiji proizvodnja duvana upošljava i obezbeđuje dohodak za oko 10.000 ljudi i njihove porodice.

Proizvodnja fermentisanog duvana obavlja se u 12 prerađivačkih kapaciteta koji ugovaraju proizvodnju, otkupljuju sirov duvan, rade primarnu doradu i zatim fermentisani duvan prodaju proizvođačima duvanskih proizvoda.

Cigarete se u Srbiji proizvode u četiri fabrike - u Nišu, Vranju, Senti i Inđiji.

Grupacija proizvođača i prerađivača duvana pozvala je nadležne državne organe da sagledaju sve aspekte i moguće posledice predložene zabrane i da se u skladu s tim u Urugvaju izjasne protiv predloga zabrane aroma i aditiva u proizvodnji duvanskih proizvoda.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.