I „medijski” amandmani ugrožavaju rad novinara

Izvor: Politika, 16.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I „medijski” amandmani ugrožavaju rad novinara

Vlada predložila ukidanje osnivačkog uloga i niže novčane kazne. – UNS traži da se zakon ne usvoji, NUNS nezadovoljan pojedinim rešenjima

Na sednici vlade održanoj juče usvojeni su amandmani koji se odnose na predlog izmene i dopune zakona o informisanju koji su prosleđeni Narodnoj skupštini. Najvažnija izmena je, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu kulture, da se ukida uvođenje obaveznog osnivačkog depozita. Pored toga smanjene su i kazne za privredne i prekršajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prestupe. Umesto kazne u visini vrednosti tiraža i oglasnog prostora predloženo je odmeravanje kazne u visini od 25 do 100 odsto vrednosti tiraža i oglasnog prostora „kako bi se sudovima ostavila mogućnost da kazne odrede shodno okolnostima u određenim slučajevima”.

Na konferenciji za novinare, održanoj posle zasedanja vlade, ministri Tomica Milosavljević i Milan Marković izrazili su očekivanja da će ovaj zakon u skupštini biti i usvojen.

– Nadam se da će sve one primedbe koje je stručna javnost iskazala biti prihvaćene. Mišljenja sam da neće biti problema oko usvajanja zakona – rekao je Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Novinarska udruženja, ipak, nisu zadovoljna usvojenim amandmanima.

Ljiljana Smajlović, predsednik Udruženja novinara Srbije, kazala je za „Politiku” da je nezadovoljna promenama.

– Videla sam da je Nebojša Bradić, ministar za kulturu, rekao da je vlada usvojila primedbe novinarskih udruženja. Takođe, pre sedam dana je kazao da je zakonodavac konsultovao novinarska udruženja pre nego što je uradio taj zakon. Možda je konsultovao NUNS, ali UNS nije. Takođe, nijednu primedbu UNS-a vlada nije prihvatila, osim ove o osnivačkom ulogu – kazala je Ljiljana Smajlović i dodala da UNS i dalje poziva skupštinu da ne usvoji ovaj zakon, jer „smatramo da se on uopšte ne može doterati nikakvim amandmanima i da ove izmene koje je vlada načinila nisu ni blizu da izađu u susret našim zahtevima”.

Ona je, takođe, primedbu stavila i na brzinu kojom se zakon donosi i potrebu da se organizuje javna rasprava.

– Mi se protivimo i činjenici da trgovinski sudovi određuju da li je nekom prekršena pretpostavka nevinosti ili nije – istakla je Smajlović.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović kazala je da su od svih primedbi ovog udruženja uvažene samo dve.

– Ukinut je osnivački ulog i kazne za profesionalne prekršaje su smanjene. Da li je to dovoljno ili nije, pokazaće se u primeni. Mi se i dalje protivimo uvođenju privrednih prekršaja u materiju koja se zakonom reguliše. Nadamo se da će kroz skupštinsku raspravu, do koje će očigledno doći, i taj deo zakona biti izmenjen – objasnila je ona i dodala da je posebno zabrinjavajuće to što ovaj zakon „praktično onemogućava promet vlasništvom”.

– To znači da svoje novine ne možeš da prodaš što medije stavlja u sasvim drugačiju poziciju od ostatka svojine i privrede – naglasila je Jelka Jovanović.

Šef odeljenja misije OEBS-a za medije Dragana Solomon juče nije mogla da se izjasni o amandmanima na izmene i dopune Zakona o informisanju jer u ovoj međunarodnoj organizaciji nisu upoznati sa pomenutim aktima. NUNS je ranije od OEBS-a zatražio da se izjasni o izmenama medijske regulative u Srbiji.

V. Dugalić

[objavljeno: 17/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.