Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I fotokopiranje knjiga piraterija

Beograd -- Fotokopiranje knjiga jedan je od najštetnijih oblika piraterije, ocenjuju predstavnici agencija za zaštitu autorskih prava.

Generalni sekretar Međunarodne federacije kolektivnih organizacija za zaštitu reprografskih prava, IFFRO, Olav Stokmo i član Upravnog odbora Pol Grinvud sastali su se u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu s domaćim izdavačima, profesorima univerziteta i bibliotekarima.

Stokmo i Grinvud su preneli svoja iskustva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti zaštite autorskih prava i doprineli eventualnom osnivanju slične organizacije u SCG. Stokmo je rekao da fotokopiranje knjiga, naročito pravljenje takozvanih "copy-paste" udžbenika, neophodnih za ispite na fakultetima, ne donosi samo materijalnu štetu izdavačima i autorima knjiga, već je i kulturni problem.

"U našem društvu, naročito u poslednjih petnaestak godina, stečena je navika da se fotokopiraju udžbenici, a đaci, studenti i profesori uopšte nemaju osećaj da tako zloupotrebljavaju autorska prava", rekao je jedan od učesnika sastanka, direktor beogradske izdavačke kuće "Klio" Zoran Hamović. On je ukazao i na problem pravljenja "ridera", odnosno fotokopiranih skripta, sastavljenih od tekstova preuzetih iz raznih udžbenika, koje profesori bez ikakve griže savesti preporučuju svojim studentima za spremanje ispita.

Stokmo je izjavio da je zakonska regulativa za zaštitu autorskih prava u SCG veoma dobra, ali da je njena primena u praksi nedovoljno efikasna. On kaže da je jedan od načina za sprečavanje zloupotreba autorskih prava fotokopiranjem knjiga uvesti taksu na uvoz fotokopir-mašina i povećati cenu umnožavanja te vrste knjiga.

Hamović je rekao da u ovoj sredini još nema dovoljno svesti i interesovanja za rešavanje problema zaštite autorskih prava i dodao da je na sastanku bilo svega nekoliko izdavača, među njima predstavnici "Klija", "Paideje" i "Kreativnog centra".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.