I dalje „blokada” na Filološkom i Filozofskom fakultetu

Izvor: Politika, 22.Okt.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje „blokada” na Filološkom i Filozofskom fakultetu

Član plenuma sa Filozofskog fakulteta tvrdi da se u sporazumu koji je potpisan daju samo preporuke i da fakulteti nisu u obavezi da ih ispune

Predstavnici Plenuma koji čini grupa studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta izjavili su da će i dalje nastaviti sa sprečavanjem održavanja nastave na tim fakultetima, sve dok se, kako kažu, ne ispune njihovi zahtevi, preneo je Tanjug.

Član Plenuma Filozofskog fakulteta, koji nije želeo da se predstavi, rekao je Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da nisu zadovoljni pregovorima u petak u Ministarstvu prosvete kojima su prisustvovali predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), studentskih parlamenata univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i predstavnici pojedinih fakulteta i viših škola u Beogradu.

Predstavnici Plenuma oba fakulteta nisu prisustvovali jučerašnjim pregovorima u Ministarstvu prosvete gde je postignuta saglasnost oko većine zahteva, a predstavnici pregovaračkih timova studenata, posle sastanka, najavili su da će prekinuti protest.

Član Plenuma sa Filozofskog fakulteta tvrdi, međutim, da se u sporazumu koji je potpisan daju samo preporuke i da fakulteti nisu u obavezi to da ispune.

Studenti traže odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova a nisu na budžetu, kao i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

I grupa studenata koja blokira rad Filološkog fakulteta tvrdi da nije zadovoljna onim što je dogovoreno u petak te da će nastaviti da sprečavaju održavanje nastave i tokom sledeće nedelje.

Na kraju tog sastanka u ministarstvu potpisan je sporazum, na koji su potpis stavili svi prisutni predstavnici studentskih tela, univerziteta, fakulteta i visokih škola i predstavnici Ministarstva prosvete.

Zahtev da se svi studenti koji su ostvarili 48 ESPB poena i više, a nisu se rangirali u okviru predviđene budžetske kvote budu oslobođeni plaćanja školarine, ipak nije u potpunosti dogovoren.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević pozvao je u petak državu da „prekine cirkus” na Filološkom fakultetu, a studente da se vrate na nastavu. „Ovo je državna institucija, a osnivač je odgovoran za ono što se dešava, pa bi država trebalo da se umeša i prekine ovaj cirkus”, rekao je Kovačević Tanjugu.

Grupa studenata već šesti dan blokira Filološki fakultet i onemogućava izvođenje nastave, a od pre dva dana u blokadi je i Filozofski fakultet. Kovačević je rekao da, po zakonu, pravo na štrajk imaju samo zvanični predstavnici studenata i da se on mora najaviti prorektorima, dekanima i rektoru. „Sve ovo što se dešava je jedan cirkus koji služi za ličnu promociju određenih političkih partija, nevladinih organizacija, anarhista, a pojavljuju se i neki marksisti i to stvara haos”, naglasio je Kovačević, dodajući da je sada posebno specifična situacija jer je ovo predizborna godina i mnogi u tome vide neki interes.

Kovačević je rekao da su od onih koji blokiraju nastavu samo od 10 do 15 njih studenti Filološkog fakulteta.

objavljeno: 23.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.