Hteli bi da legalizuju dve domovine

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hteli bi da legalizuju dve domovine

MEDVEĐA - Veći broj Albanaca koji su se iz opštine Medveđa odselili na Kosovo i tamo uglavnom zaposeli srpske stanove, kuće i imanja, ukoliko poseduju pasoše i lične karte Srbije kojima je istekao rok trajanja, ne mogu da uđu preko zvaničnog „graničnog“ prelaza na Mutivodama u Srbiju. Ukoliko to učine ilegalno na prostoru od oko 56 kilometara, kojim se ova opština administrativno graniči sa Kosovom i budu zatečeni bez važećih ličnih isprava, čine prekršaj i bivaju kažnjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do 5.000 dinara, rekla nam je opštinski sudija za prekršaje u Medveđi Snežana Radojević.

Ona dodaje da je do sada izricala po desetak takvih kazni godišnje.

Načelnik policijske stanice u Medveđi Zoran Anđelić kaže da srpske snage bezbednosti na administrativnoj granici dobro sarađuju sa Kforom sa Kosova oko kontrole „režima“ na administrativnoj granici i da je rezultat te saradnje bilo i prošlonedeljno hapšenje dve grupe Albanaca šumokradica na Veljoj glavi kod sela Marovca u ovoj opštini.

- Mi u našoj policijskoj stanici nismo imali ozbiljnije prigovore Albanaca zbog zastarelih ličnih isprava jer i oni dobro znaju kako, gde i pod kojim uslovima mogu da ih produže i overe. Na prelazu Mutivode ne mogu da prođu sa zastarelim ličnim ispravama, a mogu pojedinačno, nelegalno, rizikujući da budu uhvaćeni i prekršajno kažnjeni - kaže Anđelić.

OSTAVILI DUGOVE

Pojedini Srbi iz opštine Medveđa su posle rata ušli u ilegalne trampe imovine sa Albancima. Davali su svoju na Kosovu, a uzimali albanske kuće i imanja u opštini Medveđa. Međutim, dešavalo se da na adrese vlasnika albanskih kuća dobiju enormne račune za neplaćenu struju, telefone, porez, komunalije i druge troškove, zahtevajući onda od opštinske uprave da im taj problem reši.

DRVOKRADICE U PRITVORU

U policijskoj stanici u Medveđi reporteru Glasa je potvrđeno da su prošle sedmice uhvaćene dve grupe, od ukupno osmoro Albanaca, u krađi drva i šumske građe na Veljoj glavi, između sela Marovac, opština Medveđa, i Lipovica i Oruglica u opštini Lebane. Oni su trenutno u pritvoru u Leskovcu.

Albanci se često upuštaju u krađu drva na administrativnoj granici.

Od ukupno oko 11.000 građana opštine Medveđa Albanci su prema predratnom popisu činili oko 27 odsto stanovništva. Međutim, u toku rata i neposredno nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, mnoge porodice Albanaca napustile su ovu opštinu i odselile se na Kosovo, tako da u opštinskoj upravi kažu da ih sada nema više od pet odsto.

Mnogi Albanci iz Medveđe pokušavaju da legalizuju „dve domovine“, onu kosovsku sa dokumentima Unmika i srpsku u Medveđi, gde su ostavili imovinu koju im niko nije uzurpirao. U ređim slučajevima kada je bilo pljački njihove imovine počinioci iz redova Srba su kažnjeni. U opštini inače funkcioniše dvojezična administracija, a većinu u najnovijem sastavu Skupštine opštine čine DS, Grupa građana „Slobodan Drašković“ i PDD Rize Haljimija. Ta koalicija sada ima 19 od ukupno 35 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.

- Sumnjamo da je u dvadesetak autobusa i pedesetak automobila kojim su „naši Albanci“ sa Kosova dolazili da glasaju na nedavnim izborima bilo i onih koji nisu imali legalna lična dokumenta da bi glasali. Prećutan je incident kada je u selu Grbavcu na dan izbora zapaljena državna zastava Srbije i odbijeni su i svi naši prigovori oko biračkih spiskova - kaže jedan od lidera opozicije u Medveđi.

И врапцима је јасно да је ту некакав мешовити живот немогућ, Срби и Албанци су два света.

Најбоље би било да сви измењају имовину и да се што више наших избеглица од доле скући. А Електродистрибуција треба да размисли, да ли им је боље да никада ништа не наплате од Албанца, или да новом домаћину Србину "опросте" старе дугове које он никада није ни направио, и да бар од датог тренутка крену да наплаћују као од свих осталих... а што се датог лопова тиче, ето га онда Умнику само да их видим колико ће успети да му наплате...

А и Косово би требало поделити по истом принципу, ови из енклава и ови што су оставили силне станове по Приштини да се компензују -размене за одговарајућу имовину у јужној Митровици и Пећи, нама север њима југ, па кад се једном сви размене, да подигнемо велику ограду. Онда нека се шире на неку другу страну, и нека се ЕУ са њима замајава, а да се ова Србија најзад дефинише, заокружи, и крене да решава стварне проблеме развоја, економије, инграструктуре, и другога...

Ma dajte bre vi iz GJ ostavite ljude na miru. Prvo su bili primorani da napuste svoje domove zbog pritisaka Srba a sad vec drugi dan redom vodite kampanju protiv njih ko da su oni krivi.

Pa sta ce oni. Morali su napustiti Medvedju pod pritiscima a na Kosovu moraju imati Kosovska dokumenta. Da bi na papiru sacuvali svoje domove u Medvedji, moraju imati srpska dokumenta.

Umesto da kritikujete vlasti, vi kritikujete neduzne ljude. Ali ovo vam nije prvi put da se tako ponasate prema Albancima. Poceli ste prosto jednu kampanju protiv Albanaca iz Medvedje i meni su vasi razlozi nepoznati.

ma tis to se krijes kazi ko si i sa kim si ako si sa shiptarskoj str idi kod njih pa ih brani

treba jednom da se resi to

dokle god cutimo i trpimo ovo nam se desava

pokazimo i mi njima masa njihova prava da nesmeju da udju tj predju na nase

jeste da su oteli nase kosovo ali nedamo i srbiju

NA ZALOST SRBA I SRBIJE TO NIJE NISTA NOVO. OD 1989 KADA JE POCELO SA PRIPREMAMA ZA CEPANJE JUGOSLAVIJE POCELO JE I SA DUPLIM MESTOM PREBIVANJA.

Tako su svi muslimani iz Srbije i iz Crne Gore ujedno bili prijavljeni u BiH i to vecinom u Sarajevu. Ista stvar je sa albancima koji su i dan danas prijavljeni kao gradjani Srbije a i rodjeni su u Makedoniji ili u nekoj od novonastalih drzava. Isto je i sa albancima i muslimanima u inostranstvu jer svi oni vec dvadesetak godina imaju drzavljanstva zaadnih zemalja a jos uvek se vode i na po tri-cetiri boravisna mesta u Srbiji, CG, BiH i u Makedoniji. Ja znam recimo da je dugogodisnja vodieljka BiH (muslimanskog) udruzenja u Norveskoj sa Plava ali je sva prava u Norveskoj ostvarila kao gradjanka BiH i ako je pre rata zivela u PORECU. Mislim da je vreme da se u Srbiji i u Republici Srpskoj napravi popis stanovnistva i da se onda podatci uporede sa podatcima iz zapadnih zemalja. Na taj nacin ce se tomestati u kraj. Nisam mislio da nekome treba oteti zemlju ili posed ali niko nemoze sedeti na dve stolice.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.