Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

Izvor: TangoSix.rs, 29.Jan.2024, 13:01

Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu

Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju DSCA (Defense Security Cooperation Agency) Sjedinjenih Država saopštila je u petak 26. januara da je Stejt Department doneo odluku da odobri moguću prodaju helikoptera UH-60M „Black Hawk“ Hrvatskoj po Foreign Military Sale liniji. DSCA je istog dana Kongresu dostavila potrebnu potvrdu o ovoj mogućoj prodaji.
Kako se navodi, procenjena vrednost paketa u kome se osim helikoptera nalazi prateća oprema i razne usluge iznosi 500 >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << miliona dolara. Postoji međutim napomena da pomenuta cena važi za najveću procenjenu količinu i vrednost na osnovu početnih zahteva. Stvarna vrednost u dolarima će biti niža u zavisnosti od konačnih zahteva, budžetskih ovlašćenja i potpisanih ugovora o prodaji, ako i kada budu zaključeni.
Novih 8 helikoptera trebali bi biti mnogo bolje opremljeni od postojećih primeraka / Foto: Živojin Banković, Tango Six Od ukupne cene od 500 miliona dolara, 250 miliona se odnosi na glavnu odbrambenu opremu (Main Defence Equipment-MDE) u koju spada 8 helikoptera UH-60M „Black Hawk“, 19 motora T700-GE 701D (16 instaliranih, tri rezervna), 20 VHF/UHF/LOS/SATCOM radio uređaja AN/ARC-231A RT-1987, 10 sistema za upozorenje o napadu raketa AN/AAR-57, 20 GPS/INS navigacijskih sistema H-764U sa modulom protiv ometanja, kao i 18 mitraljeza M240H kalibra 7,62 mm.
Preostalih 250 miliona odnosi se na raznu opremu za komunikaciju, navigaciju, identifikaciju, signalizatore radarskog i laserskog ozračenja, optoelektronski sistem, balistički oklop, gornji prikazivač (IHUD), sistemi za snimanje različitih podataka, unutrašnji pomoćni gorivni sistem, sistem za brzo iskrcavanje i izvlačenje (Fast rope), komplet opreme za spasavanje sa dizalicom i specijalnim nosilom, sedišta Martin Baker za šefa posade i mitraljesca, trenažeri za tehničko osoblje i pilote, sistem za podvešavanje naoružanja, kacige za posadu, usluge transporta, rezervni delovi i delovi za popravke, alati i oprema za ispitivanje, tehnička dokumentacija, razna oprema za obuku, usluge inženjeringa, tehničke i logističke podrške vlade SAD i izvođača radova i ostali elementi logistike i programske podrške.
Moguće su dalje nabavke UH-60M koji bi zamenili ruske Mi-171Š / Foto: MORH U dokumentu se još navodi da će za realizaciju ove predložene prodaje u Hrvatsku otputovati oko 15 predstavnika Vlade SAD i/ili 15 predstavnika izvođača radova koji če u dužem vremenskom periodu pružati usluge puštanja opreme u rad, provere sistema, obuke, tehničke i logističke podrške.
Nabavka dodatnih helikoptera UH-60M je očekivana obzirom da hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (HRZ) već poseduje 4 takve letelice, od kojih su dva donirale SAD, a dva su kupljena. Hrvatski zvaničnici su tokom prošle godine izjavljivali da će tako biti i u ovom slučaju, odnosno da će 4 nova primerka takođe finansirati SAD, dok će 4 platiti Hrvatska. Prema njihovim rečima, SAD će kroz progam podrške stranim oružanim snagama obezbediti 140 miliona dolara, od kojih će najveći deo otići na helikoptere. Taj novac će biti dobijen kao nadoknada za 14 helikoptera Mi-8 koje je Hrvatska poslala Ukrajini.
Hrvatska će tako kompletirati eskadrilu sa 12 UH-60M, a postoje nagoveštaji da će u budućnosti biti još nabavki ovog tipa, najverovatnije kako bi se zamenilo 10 postojećih ruskih srednjih transportnih helikoptera Mi-171Š. Tako bi kompletna hrvatska vojna helikopterska flota bila američke proizvodnje. Trenutno se u inventaru nalazi 8 lakih višenamenskih i školskih Bell 206B-3 Jet Ranger III i 15 izviđačko-borbenih OH-58D(R) Kiowa Warrior.
The post Hrvatskoj odobrena kupovina 8 dodatnih helikoptera „Black Hawk“, HRZ postepeno prelazi na potpuno američku helikoptersku flotu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.