Izvor: B92, 08.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrišćani danas slave Uskrs

Beograd, Vatikan, Moskva -- Sve hrišćanske crkve danas obeležavaju uskrsnuće Isusa Hrista, svoj najveći praznik u godini.

Proslava je počela ponoćnim bogosluženjima u svim hrišćanskim crkvama, a nastavila se svečanim jutarnjim liturgijama. Patrijarh Pavle služio je jutros Uskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, dok je liturgiju u crkvi Svetog Marka služio vladika Atanasije Hvostanski.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je ponoćnu misu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u katedrali Blažene Device Marije, dok je jutarnju misu služio u crkvi Sv. Ante.

Večernje Uskršnje liturgije služene su i u crkvi Svetog Marka i hramu Svetog Save, gde je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju čestitao je vladici Artemiju, sveštenstvu i pravoslavnim vernicima na Kosovu hrišćanski praznik.

Proslava na Kosovu

U najznačajnijim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu uskršnje svečanosti počele su ponoćnim liturgijama, a episkop Raško-prizrenski Artemije služio je u Gračanici pred nekoliko stotina vernika.

Proslava na Kosovu počela je ponoćnim liturgijama, koje su u Gračanici i Visokim Dečanima služili episkopi raško-prizrenski Artemije i vikarni-lipljanski Teodosije.

U Gračanici je nekoliko stotina vernika prisustvovalo liturgiji, a njihove najčešće želje i molitve bile su da bude mira, slobode i da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

U izolovanim sredinama na području Metohije, proslava je organizovana uz pojačane mere bezbednosti na putevima, a na kontrolnom punktu Kfora kod Visokih Dečana, specijalne jedinice vršile su detaljan pretres svih vozila, sa psima tragačima. Pojačano prisustvo Kfora vidljivo je i u široj okolini manastira.

Posebnu pažnju izazvao je dolazak poznatog nemačkog pisca Petera Handkea u Orahovac i Veliku Hoču, koji je doneo u Veliku Hoču 50.000 evra, što je iznos nagrade koja je trebalo da mu bude uručena u Štutgartu.

"Urbi et Orbi"

Papa Benedikt 16 je u uskršnjoj poruci, naveo žaljenje što "ništa pozitivno ne stiže od Iraka, okrvavljenog stalnim masakrima, dok civilno stanovništvo beži".

Obraćajući se vernicima okupljenim na trgu Svetog Petra u Vatikanu, papa je ukazao na pozitivne "znake koji pružaju nadu u dijalog Izrael i palestinskih vlasti".

Papa je zabrinutt zbog situacije na afričkom kontinentu, koji je rastrgan brojnim sukobima, navodeći krizu u Darfuru, nemire u Demokratskoj republici Kongo i u Somaliji, kao i u Zimbabveu.

U Moskvi je patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij II održao u hramu Hrista Spasitelja ponoćno bogosluženje, kojem je prisustvovalo oko 5.000 ljudi, među kojima i ruski predsednik Vladimir Putin.

Pravoslani vernici u Hrvatskoj proslavili Uskrs

Na Uskrs, koji danas slave i katolički i pravoslavni vernici, svečanu uskršnju liturgiju u hramu Svetog preobraženja Gospodinovog u centru Zagreba predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan.

Uz njega, svečanu liturgiju slavili su sveštenici Srpske pravoslavne opštine u Zagrebu, a mitropolit Jovan je vernicima čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrese".

U zagebačkoj crkvi, isto kao i u svim crkvama Srpske pravoslavne crkve u čitavoj Hrvatskoj u kojima je danas liturgijama proslavljen Uskrs, pročitana je poruka patrijarha Pavla.

Hiljade hodočasnika proslavile Uskrs u Jerusalimu

Hiljade hrišćanskih vernika i hodočasnika iz celog sveta slavile su Uskrs u Crkvi Hristovog groba u Jerusalimu, podignutoj na mestu gde je, prema hrišćanskom verovanju, Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo.

Ove godine je bilo više ljudi u jerusalimskom starom gradu, gde se nalazi crkva, nego ranijih, jer se Uskrs slavi istog dana i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru.

Relativno zatišje u palestinsko-izraelskom sukobu doprinelo je osećaju veće bezbednosti.

Kako se ove godine Uskrs poklopio s jevrejskim praznikom Pashom, proglašena je potpuna blokada Zapadne obale i pojasa Gaze i zabranjen je ulaz Palestincima u Izrael, osim iz humanitarnih razloga.

Posebne dozvole izdate su palestinskim hrišćanima da posete porodice i crkve na izraelskoj teritoriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.