Hodočašće od Beograda do Podgorice, mladići krenuli peške na litiju u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 11.Feb.2020, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodočašće od Beograda do Podgorice, mladići krenuli peške na litiju u Crnoj Gori

Dva mladića iz Podgorice, Ognjen Maraš i Miloš Ajković, prepešačiće 500 kilometara u hodočastvenoj litiji od Beograda do Podgorice. Prijepoljac Aleksandar Babić, kao i Miroslav Antić iz Zemuna, na osnovu objave na društvenim mrežama samoinicijativno su odlučili da im se pridruže.
Mladići su od beogradskog Hrama Svetog Save počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pešače ka Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kako su naveli, sa željom da "u duhu pravoslavlja, mirom, slogom i dostojanstvom, brane svetinje".

Njihov put bi trebalo bi da traje 12 dana, a najavili su da će prisustvovati molitvenom hodu i litiji 23. februara u glavnom gradu Crne Gore.
Predsednik opozicione crnogorske stranke Prava Crna Gora Marko Milačić, koji je bio ispred Hrama da isprati mladiće, rekao je da će "momci svojim činom ispisati istoriju", u danima kada, kako kaže, Crna Gora ispisuje istoriju "u borbi za slobodu i odbranu svetinja".
Na ispraćaj momaka pred polazak došli su i lideri opozicionog Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Andrija Mandić i Milan Knežević.
"Mladi ljudi ličnim primerom svedoče kako se vredi boriti za svoj narod i za svoju crkvu. Progovorila je narodna duša Crne Gore. Svaka čast momci", rekao je Mandić ispred Hrama.
Knežević je naveo da hodočastvena litija govori o sabornosti naroda Srbije i Crne Gore, bez obzira što je podeljen u dve nezavisne države, kao i o veri u Srpsku pravoslavnu crkvu.
"Srbija i Crna Gora povezane su neraskidivim duhovnim, istorijskim i kulturnim vezama. Mi ćemo sigurno i u budućnosti biti dve nezavisne države, ali će Crna Gora i Srbija biti jedna familija", zaključio je Knežević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.