Izvor: RTS, 17.Jun.2021, 08:42

Hoće li neplaćeni rad u kući omogućiti nezaposlenima zdravstveno osiguranje

Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, to pravo moći će da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece. To je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, konačno ćemo imati prepoznavanje neplaćenog rada, makar kroz zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osiguranje, jer mnoge žene nisu mogle da koriste zdravstvene usluge, a nisu bile u mogućnosti da ih plate.

"Posebno kada je reč o ženama koje žive na selu. Većina gazdinstava je registrovana na muškarce, svega 19 odsto gazdinstava je registrovano na žene, pa samim tim nisu bile ni zdravstveno osigurane. Uz to žene u proseku žive i duže ali i muškarce i žene treba da osnažujemo da vode računa o svom zdravlju", rekla je Jankovićeva.
Republički zavod za statistiku utvrđivaće vrednost neplaćenog rada koji je vrlo zahtevan i opterećujući, zbog čega i treba da bude vrednovan. Iako te poslove uglavnom rade žene, sve je više muškaraca koji se uključuju u kućne poslove, jer taj rad nam niko neće platiti, a moramo da pomažemo jedni drugima. 
"Žene na selu od ranog jutra do kasne večeri rade vrlo zahtevne poslove u domaćinstvu, a kada ih pitate da li rade one kažu da su nezaposlene", navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Brankica Janković naglašava da se priča o rodnoj ravnopravnosti nepravedno svela na polemike o rodno senzitivnom jeziku.
"Imamo i rod i broj i padež i možda će neke reči zazvučati rogobatno zato što neka zanimanja žene nisu radile u prošlosti, ali to odavno nije slučaj", ističe Jankovićeva.
Takođe, ima mnogo profesija gde je došlo do disbalansa, posebno kada je reč o socijalnoj zaštiti, zdravstvu, prosveti koja su manje plaćena, a gde u velikoj meri rade žene. Epidemija nam je upravo pokazala da su ta zanimanja itekako važna za naše društvo.
Još dva zakona o kojima se dosta govori u javnosti imaće uticaj na ravnopravnost, ali i položaj žena i dece. To su Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i novi Porodični zakon koji bi trebalo da uvede zabranu fizičkog kažnjavanja dece.
"To bi trebalo da budu zakoni koji treba značajno da utiču na popravljanje položaja žena i porodica sa decom, posebno kada je reč o nadoknadi doprinosa za socijalno osiguranje", navela je poverenica.
Što se tiče zabrane fizičkog kažnjavanja dece, ona smatra da polemika oko toga više i ne bi trebalo da se vodi, trebalo bi da smo je prevazišli.
"Nenasilna komunikacija koju bi trebalo svi da naučimo je, na kraju krajeva, razvojna forma koja nema sankciju, već treba da nas uči boljem ponašanju", rekla je za RTS Brankica Janković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.