Hiljadu potpisa za povlačenje odluke o smeni Ugričića

Izvor: Glas javnosti, 31.Jan.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljadu potpisa za povlačenje odluke o smeni Ugričića

BEOGRAD - Zahtev za ukidanje odluke o smeni Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke Srbije do danas je potpisao 1001 građanin iz zemlje, regiona i sveta, saopštio je Forum pisaca.

Zahtev za povlačenje odluke o smenjivanju Ugričića Forum pisaca je uputio Vladi Srbije 23. januara, a među potpisnicima su studenti, profesori, zanatlije, trgovci, penzioneri i političari, kaže se u saopštenju.

Forum pisaca je ponovio da će, budući da Vlada Srbije ignoriše >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << protest građana, Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke o smeni Sretena Ugričića.

"Forum pisaca će nadležnom ministarstvu i Savetu za štampu podneti zahtev za ocenu i adekvatno kažnjavanje nacionalnih medija koji su pokrenuli javni linč Sretena Ugričića i drugih članova Foruma pisaca", istaknuto je.

Dodaje se da će takođe, peticija biti upućena predsedniku Republike Srbije, premijeru, ministrima kulture i unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno u saopštenju, zahtev su potpisali pisci Svetislav Basara, Dubravka Ugrešić, Viktor Ivančić, Jasna Šamić i Igor Marojević, novinari Svetlana Lukić, Omer Karabeg, Gordana Suša, Miša Brkić i Miloš Vasić, reditelji Janko Baljak, Anja Suša, Boban Skerlić, Iva Milošević i Gorčin Stojanović.

Zahtev su potpisali Branka Prpa, Vesna Rakić-Vodinelić, Mirjana Karanović, Vesna Pešić, Vlada Divljan, Ivan Medenica, Branislav Dimitrijević, Boris Buden, kao i čelnici i članovi PEN centara iz regiona, trideset profesora i šefova katedri slavistike centralnih svetskih univerziteta, umetnici i naučnici.

Forum pisaca je zahvalio svima koji su svojim potpisom "ustali protiv demonstracije političke sile nad slobodom govora i neustavnog kažnjavanja za delikt mišljenja".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.