Hajdin: Izdvajanje za nauku je mizerno

Izvor: Blic, Beta, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hajdin: Izdvajanje za nauku je mizerno

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin upozorio je danas da će nedovoljno izdvajanje sredstava za nauku ostaviti duboke posledice na razvoj Srbije.

"Ovo je ozbiljna opomena. Odvajanje od 0,3 odsto bruto nacionalnog dohotka (za nauku) dovešće nas do toga da ne možemo ništa ozbiljno da uradimo", rekao je Hajdin na godišnjoj skupštini SANU i dodao da je trenutno izdvajanje za nauku "mizerno".

On je dodao da se i dalje dopušta da se uloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nauke smanjuje i da izvesni ljudi sposobni da doprinesu razvoju zemlje gube perspektivu, prelaze u duga zanimanja ili odlaze u inostranstvo.

"Podsticaj i finansijsku pomoć treba da da država, sa jasnim ciljem da time unapređuje tehnologiju i u krajnjem ishodu ekonomiju, podstiče zaposlenost i poboljšava naše učešće u međunarodnoj podeli rad i uvećava naš izvoz", rekao je Hajdin.

Govoreći o radu akademije, Hajdin je ponovio da je SANU često sprečena da organizuje koneferencije međunarodnih organizacija akademija kojima pripada i Akademija Kosova "koju mi nažalost nemamo mogućnosti da prihvatimo kao učesnika na konferenciji koja se održava u našoj zemlji".

Hajdin je naveo da je proširenje SANU uticalo na njen ukupan rad i da je to krupan pozitivan korak u razvoju akademije, kao i da je u proteklom periodu ostvaren veći uticaj članova SANU u pojedinim telima Vlade Srbije i Skupštine Srbije.

On je naveo da u većoj meri rad akademije ograničava to što još nije donet zakon o SANU i njenih insituta, a pozvao je članstvo da predlože novih 25 članova SANU.

Prema njegovim rečima, SANU je u 2008. godini organizovala 12 naučnih skupova, jedan okrugli sto, dve tribine i osam predavanja, a akademiju su posetili brojni naučni radnici iz sveta i održali predavanje.

U okviru Fonda za naučna istraživanja SANU na projektima ima 270 manje saradnika nego prošle godine iako je broj projekta (185) dvostruko veći nego prošle godine.

On je istakao i da je SANU ostvario dobru saradnju i sa medijama.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je SANU institucija najvišeg intelektualnog ranga koja ima veliku socijalnu odgovornost.

Bradić je naveo da Ministratsvto kulture prepoznaje SANU kao uzornu instituciju i da je spremno da podrži reformu akademije čiji je cilj da društvo stvara nove vrednosti.

Ministarka omladine i sporta Snežana Marković-Samardžić rekla je da je ona "insitucionalni svedok da SANU brine o mladima.

Ona je navela da SANU aktivno ucestvuje u Fondu za mlade talente.

Samardžić-Marković, koja je i predsednica Fonda za mlade talente, navela je da je taj fond prošle godine sa četiri miliona evra pomogao 1.500 mladih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.