HUMANOST NA DELU: Volonteri iz celog sveta došli u Srbiju da pomognu u očuvanju ugroženih orlova (FOTO)

Izvor: BKTV News, 13.Jul.2018, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HUMANOST NA DELU: Volonteri iz celog sveta došli u Srbiju da pomognu u očuvanju ugroženih orlova (FOTO)

Umesto da uživaju ne nekom od popularnih letovališta za mlade, odlučili su da zasuku rukave, dođu u Srbiju i zajedno sa svojim vršnjacima pomognu u oživaljavanju jednog od poslednjih stepskih pašnjaka, inače staništa ugrožene vrte orolova.

Volonteri iz osam evropskih država ovog leta vredno rade na uređenju pašnjaka kod sela Mala Remeta na Fruškoj gori.

Učesnici Međunarodnog volonterskog kampa "Planinski duh“ tokom dve nedelje uklanjaju žbunje i nisko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rastinje, koje je usled nedostatka ispaše i košenja, proteralo tekunice - glavni plen ugroženih orlova krstaša.

U Srbiji postoji još samo jedan par orlova krstaša, pa je ova akcija i njoj slične neophodna kako bi se održalo njihovo prirodno stanište, i tako sprečilo izumiranje ove vrste.

"Orlovi krstaši su nestali sa Fruške Gore pre dve godine. Danima već krčimo žbunje sa pašnjaka i nismo videli ni jednu tekunicu. Pored toga što ugrožene vrste gube svoje stanište, ni preostali stočari iz Male Remete uskoro neće imati pašnjak gde bi napasali svoju stoku“, kaže Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

FOTO: DZPPS/Marina Perez

Prema njenim rečima, upravo se zbog toga trude da za vreme kampa pomognu meštanima i da udruženim snagama učine nešto korisno za prirodu i ljude.

Vojvodina je u prošlosti bila mozaik slatinskih i stepskih travnih predela, a danas su stepski pašnjaci jedni od najugroženijih tipova staništa. Usled ekspanzije poljoprivrede, zamiranja tradicionog stočarstva, preoravanja i zarastanja, polako nestaju i poslednje prirodne oaze, koje su pored svoje koristi za čoveka, od velike važnosti za brojne ugrožene vrste, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Hose Migel Botika Rodrigez iz Portugala, koji zajedno sa svojim vršnjacima iz Srbije pomaže oživaljvanju pašnjaka na Fruškoj gori, ističe da je presrećan što mu se pružila mogućnost da poseti Srbiju, iz koje će, kako dodaje, poneti lepe uspomene.

"Došao sam na kamp sa željom da upoznam srpsku kulturu, volontere iz svih krajeva Evrope i da pomognem ugroženim vrstama. Presrećan sam jer su mi se sve tri želje već ostvarile. Meštani iz Male Remete su divni, svaki dan nas obilaze, donose nam hranu, koja je preukusna. Moram da pohvalim Ljilju iz „Fruškogorske lugarnice“ i našeg druga Boćka koji nam puno pomažu. U Portugal ću poneti lepe uspomene, osećaj da sam učinio nešto korisno za prirodu, kao i da sam stekao prijatelje iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Turske, Italije, Bugarske, Španije i Srbije“, rekao je ovaj vredni volonter.

Mladi Srbin čije će inovacije spasiti čovečanstvo ima snažnu poruku za sve mlade koji žele da odu iz Srbije

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.