HRVATI ZIDAJU SRBIJU

Izvor: Kurir, 14.Sep.2011, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI ZIDAJU SRBIJU

BEOGRAD - Hrvatska - Srbija 330:0! Kajmak sa svih velikih građevinskih projekata u Srbiji skida oko 330 hrvatskih kompanija dok domaće firme skupljaju samo mrvice kao podizvođači. Tako Hrvati godišnje obrnu između 100 i 150 miliona evra, dok srpski građevinari u Hrvatskoj ne zarade ni evro.

BEOGRAD - Hrvatska - Srbija 330:0!

Kajmak sa svih velikih građevinskih projekata u Srbiji skida oko 330 hrvatskih kompanija dok domaće firme skupljaju samo mrvice kao podizvođači. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tako Hrvati godišnje obrnu između 100 i 150 miliona evra, dok srpski građevinari u Hrvatskoj ne zarade ni evro.

- Razlog je taj što su hrvatske firme dobro organizovane i što im je država obezbedila garancije i reference, za razliku od naših preduzeća, kojima država nije ponudila nikakve garancije - priča za Kurir Goran Rodić iz Udruženja za građevinu u Privrednoj komori Srbije. On naglašava da, ukoliko država nešto ne preduzme, srpska građevinska industrija propašće za dve godine.

- Tražili smo da država na tenderima za javne projekte da prednost domaćim firmama. U suprotnom, strane kompanije će nastaviti da nam naplaćuju radove do 30 odsto skuplje - kaže Rodić.

Inače, u Srbiji posluje i hrvatsko preduzeće „Koteks“, čiji je vlasnik Drago Tadić 16. jula privođen zbog, kako su preneli hrvatski mediji, davanja i primanja mita prilikom izgradnje puteva, odnosno zbog malverzacija sa šljunkom. Podsetimo, ova firma iz Osijeka rekonstruiše rečni kanal kroz naselje Ub, za šta će im naša država platiti četiri miliona evra.

HGK: Mi smo za saradnju

Rudolf Rom, direktor za građevinarstvo u Hrvatskoj privrednoj komori, kaže za Kurir da je sa PKS imao razgovore o unapređenju saradnje između dve zemlje.

- Razgovarali smo s gospodinom Rodićem iz Privredne komore Srbije o unapređenju saradnje. Građevinske kompanije iz Hrvatske u Srbiji rade odlično, ali to dobro znaju u vašoj privrednoj komori - kratko nam je rekao Rom.

Hrvatska građevinska preduzeća

Firma    projekat    lokacija    


Zagorje tehnobeton    hotel s četiri zvezdice    Beograd

        trgovački centar    Mladenovac

        poslovni centar    Kragujevac

Nekse grupa    fabrika betona    Novi Sad

        fabrika crepa Polet    Novi Bečej

        fabrika opeke Stražilovo    S. Karlovci

Koteks    rečni kanal    Ub

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.