Groznica Zapadnog Nila širi se Srbijom, ova područja su NAJUGROŽENIJA!

Izvor: BKTV News, 11.Jul.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groznica Zapadnog Nila širi se Srbijom, ova područja su NAJUGROŽENIJA!

Na teritoriji Srbije od groznice Zapadnog Nila obolelo je 11 ljudi, a zaraženi komarci koji prenose virus pronađeni su na 29 lokacija, podaci su Instituita za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Oboleli su iz Južnobanatskog okruga (pet), Beograda (četiri), Južnobačkog okruga (jedan) i Podunavskog okruga (jedan).

Od groznice zapadnog Nila obolelo je osam muškaraca i tri žene starosti od 43 do 83 godine. Većina obolelih, njih deset, ima pridružene >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << hronične bolesti, navedeno je na sajtu Batuta.

Osim nadzora prisustva virusa kod ljudi, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovode nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila i među komarcima. Zaraženi komarci pronađeni su u Beogradu, Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu na 29 lokacija. Branislav Pešić iz Zavod za biocide i medicinsku ekologiju kaže da su njihove ekipe do sada prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovale u Beogradu na osam opština i u Pančevu.

FOTO: Shutterstock

On je podsetio da osim nadzora zaraženih komaraca na teritoriji cele Srbije, Zavod radi i suzbijanje komaraca ali samo na teritoriji Beograda. "Kada utvrdimo prisustvo virusa kod komaraca iste večeri naše ekipe izlaze na teren i radi se njihovo suzbijanje. Nakon toga se radi kontrolno testiranje", pojasnio je Pešić za Tanjug. On je naglasio da je na osam opština u Beogradu, gde su pronađeni zaraženi komarci, urađeno suzbijanje komaraca i nakon toga u kontrolnoj proveri nije ustanovljeno prisustvo virusa tako da nema razloga za zabrinutost građana. Pešić je svim građanima preporučio da se pridržavaju opštih mera u borbi protiv komaraca, a to podrazumeva da u večernjim i ranim jutarnjim satima kada izlaze u prirodu nose duge rukave i duge nogavice. "Ukoliko imaju otvorene delove tela savet je da se mažu repelenti. Ukoliko žive na priobalju gde ima dosta komaraca preporuka je da na prozore stave mrežice", naglasio je Pešić. Od 2012. godine do 2017. godine u Srbiji je registrovano 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba. Većina inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome, dok manji broj zaraženih ima simptome slične gripu. Kod manje od jedan odsto zaraženih javljaju se ozbiljne komplikacije meningitis i encefalitis.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.