Izvor: Blic, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip u komšiluku

Grip u komšiluku

Kod nas gripa još uvek nema, međutim, prema podacima svetske mreže za praćenje ove akutne bolesti, virus influence je ove godine u Evropu stigao neuobičajeno rano, pre Nove godine, a nekoliko pojedinačnih slučajeva registrovano je i u susednoj Rumuniji - kaže za 'Blic' prim. dr Veljko Đerković, epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu.

Prema njegovim rečima, gripa ima u Irskoj, gde je proglašena epidemija, zatim u Velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Britaniji, Norveškoj, Portugaliji, Francuskoj, Španiji, Holandiji, ali se pojavio i u 33 države SAD, (najviše u državama Teksas i Kolorado).

- Razlog ovogodišnje uočljive opreznosti epidemiologa jeste činjenica da pandemija (epidemija svetskih razmera) nije registrovana pune tri decenije i zato se strahuje da bi ove godine mogao da se pojavi nov, mutirani soj virusa, kod kojeg je došlo do izmene dva noseća antigena - H i N, objašnjava naš sagovornik.

Identifikovani soj virusa gripa u lokalnim epidemijama zabeleženim u evropskim zemljama dobio je naziv 'fuijan' (H3N2), obeležen kao 'moskva lajk' i 'panama lajk', jer se neznatno razlikuje od sojeva korišćenih ove godine za pripremu vakcine, precizirao je dr Đerković, napominjući da je ovogodišnja vakcina odlična zaštita, ali se nikada ne može do kraja predvideti da li će neki novi mutant pomutiti sve račune.

Da grip stiže ranije, ukazuju i podaci o kretanju akutnih respiratornih infekcija, kojih je u Beogradu, u novembru, registrovano oko 59.000, od čega 250 pojedinačnih slučajeva sličnih gripu, upozorava dr Đerković.

- U ovoj novembarskoj statistici najbrojnija su deca uzrasta od pet do 19 godina (40 odsto), zatim predškolska deca (oko 30 odsto), radno aktivno stanovništvo sa 20 odsto učešća zauzelo je treće mesto na ovoj listi, dok su stariji od 60 godina zastupljeni sa 7,2 odsto - navodi dr Đerković.

Kako prenosi AFP, ovogodišnji virus gripa brzo mutira, ima respektibilan epidemijski potencijal i zato je pod stalnom kontrolom lokalnih i svetskih zdravstvenih vlasti, izjavio je francuski stručnjak, dr Antoan Flao.

Poslednja velika epidemija kod nas registrovana je 1999/2000, kada se na sahranu na beogradskom groblju čekalo i duže od tri sedmice, međutim, vlasti nikada nisu obelodanile koliko je te godine grip odneo života. Z. D. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.