Gregorijanski Badnji dan

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gregorijanski Badnji dan

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće večeras od 22 sata svečanu misu – Polnoćku u katedrali Uznesenja blažene Device Marije u Beogradu. Pre svečane mise biće organizovan svečani Božićni koncert.
Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.
Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini, pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je danas Božić vernicima koji taj praznik slave 25. decembra, po Gregorijanskom, ali i onima koji dan Hristovog rodjenja slave po Julijanskom kalendaru poželevši da 2013. bude godina novih vremena, nove nade, ali i nove odgovornosti.
“Želim svima koji 25. decembra slave Božić, bilo da su katolici, anglikanci ili predstavnici crkava reformacije, blagoslov, sreću i uspeh”, rekao je Hočevar u izjavi Tanjugu. On je i vernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru čestitao praznik tradicionalnim pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi!”.
Hočevar je pojasnio da je sadržaj Božića za sve hrišćane jednak, odnosno da se slavi rodjenje božijeg sina Isusa Hrista i ocenio da “svi vide potrebu da se u ljudima rodi novi čovek, jer bez toga nema novih vremena”. “Postoje spoljne razlike u slavlju istočnih i zapadnih crkava zbog različitih obreda, ali sadržaj je uvek isti. Katolici u Srbiji Božić slave kao i katolici u čitavom svetu”, ulazao je Hočevar.
On je poručio da je najvažnije da se oseća da je Božić praznik porodice. “Zato preporučujem da se svaka porodica okupi na Badnje veče na postavljanju jaslice, razgovoru i dolasku na ponoćnu misu – polnoćku, a na sam Božić da što jače u atmosferi porodice zajedno slave i zajedno imaju trpezu ljubavi”, obijasnio je Hočevar.
On je istakao da se na sam dan Božića “živi u svojoj sopstvenoj porodici”, a da se tek narednih dana posećuju prijatelji. Hočevar je naveo da je ove godine proslava Božića u znaku priprema za jubilarnu 2013. godinu – proslavu 1.700 Milanskog edikta, odnosno da se slavi u znaku treće božanske ličnosti, Duha Svetoga.
“Bez božjeg duha ne možemo da budemo stvarno novi ljudi i moja poruka je da u ovim božićnim danima dozvolimo da nas on nadahnjuje svojom porukom i da u tom duhu živimo u novoj godini”, rekao je Hočevar i dodao da u Svetom pismu stoji da je sloboda samo tamo gde je Duh Gospodnji. Hočevar je napomenuo da je godina koja je na izmaku za sve bila godina mnogih promena i kao primer naveo da su u Srbiji izabrani novi predsednik i vlada, a da se zbog kriznih pitanja mnogo toga dogadjalo i u čitavom svetu.
“Svesni smo da je čitavo čovečanstvo pred izvanredno velikim izazovima, jer je globalizacija velika, a kada je proces globalizacije velik tada se obično nadje mnogo koleteralnih konflikata. To osećamo svuda”, rekao je Hočevar.
On je dodao da će svima biti potrebno mnogo više snage, iskrenosti i autentičnosti da bi se sve te krize prevazišle, kako bi se ušlo u novi period.
Hočevar je istakao da očekuje da naredna godina bude godina integralnog razmišljanja i pozvao sve da da se više nego pre susreću i razgovaraju.
“Meni bi bilo jako drago da svaka grupa ili svaka crkva, te država jubileje ne slave same za sebe već što više zajedno”, rekao je Hočevar i poželeo da 2013. bude godina velike svestrane solidarnost i godina dijaloga u čitavom društvu.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.