Katolički vernici slave Badnji dan i Badnje veče

Izvor: Studio B, 23.Dec.2012, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolički vernici slave Badnji dan i Badnje veče

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnje veče, uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće večeras od 22 sata svečanu misu - Polnoćku u katedrali Uznesenja blažene Device Marije u Beogradu.

Pre svečane mise biće organizovan svečani Božićni koncert.

Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemskoj pećini, pa se taj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nadbiskup Hočevar: Novi čovek treba da se rodi u svima

Izvor: Blic, 23.Dec.2012

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je, povodom predstojećeg Božića po Gregorijanskom kalendaru, da niko ne treba da propusti da se u tom slavlju u njemu rodi novi čovek. .."I to novi čovek nadahnut istinskim emocijama, jasnim mislima, rečima, delima, odlukama i odnosima", naveo je...

Nastavak na Blic...

Hočevar: Božićni dani su dar milosti

Izvor: Politika, 24.Dec.2012, 12:41

BEOGRAD –Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je, povodom Božića koji se po gregorijanskom kalendaru obeležava sutra, da su božićni dani neophodni i dar milosti za svakog pojedinca, porodicu, ali i za državu i društvo...„Božićne dane treba da slavimo u divljenju i čuđenju,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.