Gradonačelnik ide u Beograd po poklon

Izvor: Politika, 15.Avg.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik ide u Beograd po poklon

Pančevački lordmer će od kolege u glavnom gradu tražiti mali deo beogradske teritorije na kojem su izvorišta i fabrika vode za deo južnog Banata

Pančevo – Beograd je ovoga leta među Pančevcima prisutan u dve priče. Jedna se tiče neugodnih mirisa koji u talasima već danima preplavljuje najveću južnobanatsku varoš, a druga poklona koji će od gradonačelnika Beograda biti zatražen.

Na aparatima oba pančevačka sistema za praćenje aerozagađenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovoga leta nisu detektovana zagađenja koja su, pak, stanovnici Pančeva osetili. Vladimir Delja, pančevački većnik za zaštitu životne sredine, kaže da je to otud što se ne radi o dobro znanom „industrijskom“ zagađenju, već o nečemu što Pančevci opisuju kao smrad stajskog đubriva. Stručnjacima gradskog sekretarijata za ekologiju naloženo je da obiđu šire područje grada i pronađu izvor neprijatnih mirisa, ali su se oni vratili sležući ramenima, baš kao i dva prethodna leta.

Kako su se na iste „miomirise“ žalili i stanovnici nekih delova Beograda, u Pančevu je izveden zaključak da otud neugodni mirisi i stižu, a diskretno se spominju farme PKB-a. Iz gradske uprave upućen je dopis beogradskom Zavodu za javno zdravlje, ali, koliko se zna, otud odgovor nije stigao.

Većnik Delja kaže da bi sve bilo lakše da grad ima uređaj za lociranje neprijatnih mirisa i da je država načinila pravilnik o njima. Pančevački zavod za javno zdravlje je ove godine konkurisao kod fonda NIS-a za sredstva ne bi li se ovakav aparat nabavio, ali zahtev nije usvojen. Kako su ovi „mirisi“ postali noćna mora Pančevaca, ima tome već tri godine, sva je prilika da će se umesto sumnjičenja, budžetskim sredstvima naredne godine takav uređaj morati kupiti, kaže Vladimir Delja.

Sticajem okolnosti, u drugoj letnjoj priči akteri su takođe Beograd i PKB. Ovoga puta radi se o mnogo osetljivijoj problematici sa natruhama politike. Novi pančevački gradonačelnik najavio je za septembar posetu beogradskom kolegi Draganu Đilasu, a u njegovoj fascikli biće za tu priliku spremno obrazloženje za jedan zahtev. Pančevačko rukovodstvo će zamoliti čelnike susednog grada da im učine poklon i u vlasništvo Pančeva prenesu komad zemlje poznat pod nazivom „Gradska šuma“. Razlog: na tom potesu su izvorišta pančevačkog vodovoda, a uz njega i fabrika vode za Pančevo i okolna sela.

Problem je iskrsao jer grad mora hitno da gradi nove rezervoare pri fabrici vode, a za to mu je potrebno odobrenje PKB-a čija je to zemlja. Doduše, Pančevci tvrde da su još 1983. od tog kombinata kupili tu i okolnu zemlju, ali su zagubili ugovor. Imaju, kažu u pančevačkom „Vodovodu”, potvrdu da je na ugovoreni iznos plaćen porez, ali to, izgleda nije dovoljno, pa rukovodstvo PKB-a upire prstom na upravu grada, neka ona reši to kako zna i ume.

Pančevci ove godine zbog malog kapaciteta postojeće fabrike vode nisu mogli da nastave izgradnju vodovoda prema Jabuci i Glogonju, a zbog toga su ostala neutrošena sredstva kredita KFV banke, ali i donacija koja uz kredit ide. Pančevo je zatražilo da se kredit dat „Vodovodu“ umanji za 1,2 miliona evra, jer rašta ga otplaćivati kada se ne može iskoristiti. Zbog spora u vezi sa zemljištem na kojem bi trebalo graditi rezervoare Pančevo je alarmiralo i Ministarstvo za urbanizam, jer radi se o stopiranju međunarodnog programa u kojem učestvuje šest gradova Srbije.

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov kaže da nema zakonskih prepreka da Beograd Pančevu učini ovaj prezent. Veli, pančevački „Vodovod” za sve radove na svojim postrojenjima mora tražiti saglasnost beogradske opštine Palilula. Bilo je do sada razumevanja, ne može se poreći, ali evo, šta se sada dogodilo, pa bi stvar valjalo trajno rešiti, kaže gradonačelnik.

Miodrag Šašić

objavljeno: 16.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.