Građani Valjeva u opasnosti zbog zagađenosti, loš kvalitet vazduha širom Srbije

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Valjeva u opasnosti zbog zagađenosti, loš kvalitet vazduha širom Srbije

Najnovniji podaci pokazuju da indeks zagađenosti vazduha vrlo visok širom Srbije. Najteže se diše u Valjevu i Kosjeriću. Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" poručuju da nema razloga za paniku.
Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da je vazduh "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši – peti – stepen zagađenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema merenjima Agencije registrovan na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji "zagađen" na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji "odličan" na Vračaru.
I poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 12.00 pokazuju da je vazduh u glavnom gradu zagađen.
Monitoring Evropske agencije za zaštitu životne sredine takođe pokazuje da je kvalitet vazduha u Beogradu "ekstremno loš". 
Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala waqi.com koji meri zagađenost na globalnom nivou.
Jedan od sajtova koji takođe prati zagađenost na globalnom nivou "Er vižual" Beograd danas svrstava na listu najzagađenijih gradova sveta. Prema podacima ovog portala, Beograd je najzagađeniji grad Evrope, a kvalitet se kvalifikuje kao nezdrav.  
Alarmantno u Valjevu Kako pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, u Valjevu koncentracija PM-10 i PM-2,5 čestica prelazila je 300 mikrograma po kubnom metru.

Vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u "ljubičastoj zoni" (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao "opasan po zdravlje", navodi sajt waqi.
Kako se i navodi na samom portalu waqi.com, taj sajt generiše i pokazuje podatke koje prikuplja srpska Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u okviru Agencije za zaštitu životne sredine. 
Preporuke nadležnih Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ranije je saopštio je da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. 
Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.
Glavni aerozagađivači su PM-10 i PM-2,5 čestice, koje su vrlo sitne i opasne jer prolaze i kroz najsitnije disajne puteve
PM-10 čestice su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.
Dok se ne promene vremenski uslovi i ne dune vetar koji će "rasterati" štetne čestice, meteorolozi poručuju da nećemo lakše disati. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEOGRAD JUTROS MEĐU NAJZAGAĐENIJIM GRADOVIMA Od prestonice je u Evropi gore samo u Sarajevu, a evo gde je još KRITIČNO

Izvor: Blic, 15.Jan.2020

Najnoviji podaci sajta Er vižual, koji prati podatke o zagađenosti širom sveta, jutros svrstavaju Beograd na osmo mesto najzagađenijih velikih gradova, a indeks zagađenosti vazduha veoma je visok u Valjevu i Kosjeriću.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.