Golijska sela još bez struje, ekipe na terenu

Izvor: RTS, 24.Okt.2017, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golijska sela još bez struje, ekipe na terenu

Sneg u ivanjičkim planinskim predelima pada od prošle noći i meštani desetak golijskih sela ponovo su ove jeseni ostali bez struje. Popravke otežavaju neprohodni putevi na kojima je visina snežnog pokrivača i do 40 centimetara.
Kako javlja dopisnik RTS-a, uprkos naporima montera, kvarovi još nisu sanirani, jer sneg pada već 20 sati.  

Bez napona je 20 trafostanica. Struje nemaju meštani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Goliji, koji su početkom oktobra imali isto iskustvo, u selima gde su tek sanirani prethodni kvarovi. 
Iako su putari neprekidno angažovani, na glavnim putnim pravcima ima dosta raskvašenog snega. Putevi ka zaseocima uglavnom su neprohodni, jer je snežni pokrivač u višim predelima ivanjičke opštine od 20 do 40 centimetara. 
"Struja nam je najbitnija, da imamo struju. Vode imamo, drva imamo i sena smo spremili", kaže  meštanin Đorđe Vukašinović iz sela Gleđica.
Probleme u otklanjanju kvarova najviše prave neprohodni putevi.
"Najveći problem su neraskrsane trase dalekovoda, niskonaponske i srednjenaponske mreže. Imali smo raskrsivanje u prethodnih deset dana. Trenutno su u problemu ekipe EPS-a u Ivanjici jer nemaju adekvatnu opremu, nemaju dovoljno materijala i nemaju adekvatna vozila da izađu na teren", kaže Momčilo Mitrović, zamenik predsednika Opštine Ivanjice. 
Iz EPS-a navode da su njihove ekipe odmah izašle na teren ali da su dalekovodi duži od 30 kilometara, da se nalaze u šumama i na nadmorskim visinama većim od 1.000 metara.
Za sada još nema podataka kada će kvarovi biti otklonjeni.
Zbog vlažnog snega koji lomi grane i kida niskonaponsku mrežu snabdevanje električnom energijom je u prekidu i na 10 odsto teritorije sjeničke opštine. Ekipe Elektodistribucije su na terenu i saniraju štetu.
Snežni nanosi na pojedinim delovima Pešterske visoravni dostižu 20 centimetara visine. Teretni saobraćaj odvija se uz asistenciju policije. Neophodna je zimska oprema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.