Gojaznost dece u Srbiji

Izvor: B92, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost dece u Srbiji

Posledice loše ishrane

Beograd -- Stručnjaci upozoravaju da je skoro svako treće dete u Srbiji je gojazno, a još 18 odsto ima višak kilograma.

Srbija će početkom sledeće godine dobeti nacionalnu strategiju, kojom će biti regulisano raklamiranje hrane. Tim dokumentom će školske i predškolske ustanove biti u obavezi da osiguraju zdravu hranu za decu.

Predškolci za ručak dobijaju mešano kuvano povrće i meso, a posle ručka grožđe. Vaspitači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrtića "Sunce" na Novom Beogradu se trude da kod dece razviju navike ka zdravoj hrani.

Kažu da u jelovniku dece slatkiši mogu da dođu tek posle glavnog jela. Deci se hrana u glavnom sviđa, ali on kod kuće im je lepša.

Obroke u obdaništu sastavljaju nutricionisti, i meni je sastavljen tako da zadovolji potrebe dece. Njima se obezbeđuje 75 odsto kalorijskog unosa dnevno. Ljepša Žegarac, nutricionista, kaže da ipak mnoga deca ne jedu sve obroke u obdaništu.

"Deca usput jedu nešto od brze hrane, ili na kiosku već nešto što kupe, tako da dolaze sita i preskaču doručak. A vrlo je važno da se taj doručak konzumira", kaže Ljepša Žegarac.

Pored toga što se deca u obdaništu uče kako da pravilno sede za stolom, i kako se peru ruke, vaspitači ih uče šta je to zdrava hrana.

Ljiljana Mitrović, koordinatorka predškolske ustanove 11. april, kaže da je saradnja sa roditeljima ključna.

"Mi kod dece prvenstveno razvijamo pravile navike. A to su kulturno higijenske navike, i to u saradnji sa roditeljima. Samo sa roditeljima to može biti najadekvatnije", rekla je Mitrovićeva.

Gojenje dece je posledica toga što je savremena hrana energetski jaka, a deca se sve manje kreću. Problem je globalnih razmera, ali na severu evrope Evrope gojaznost je manje izražena nego na jugu.

"Pored zabrane reklamiranja brze hrane deo rešneja je u tome da se u školama obezbede zdravi obroci", kaže Frančesko Branka, savetnik SZO za nutricionizam i sigurnost hrane.

"Škole moraju da obezbede ne samo obrazovanje, nego i dobru hranu. Znači, oni moraju da povećaju unos povrća i voća, i da osiguraju deci običnu vodu a ne bezalkoholna pića", objašnjava ona.

Poštujući odluke Svetske zdravstvene organizacije Srbija bi trebalo uskoro da donese pravila koja će uticati na to da se cela populacija zdravije hrani. U Ministarstvu zdravlja kažu da će ovo polje regulisati posebna nacionalna strategija o zdravoj ishrani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.