Godišnjica vojne sanitetske službe

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica vojne sanitetske službe

Vojna sanitetska služba obeležila 174 godine postojanja. Učešće te službe u mirovnim misijama najbolje predstavlja i vojsku i državu, istakao prvi čovek vojnog zdravstva Zoran Popović. Praznik čestitao i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Pripadanici sanitetske službe Vojske Srbije danas su obeležili 174 godine postojanja i svoj dan, 30. jul, u znak sećanja na taj datum 1839. godine, kada je ukazom postavljen prvi štabni doktor.

Na svečanosti u amfiteatru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojnomedicinske akademije, istaknut je značaj rada vojnog saniteta čiji su predstavnici, kako je naglašeno, značajan oslonac oružanim snagama, ali i vojnim i civilnim osiguranicima.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za vojno zdravstvo brigadni general Zoran Popović istakao je i značaj učešća pripadnika vojnog saniteta u mirovnim misijama koji time, kako je naglašeno, na najbolji način predstavljaju i vojsku i državu.

Popović je, na svečnosti kojoj je prisustvovao i načelnik Generlaštaba vojske Srbije general Ljubiša Diković, naglasio i da vojna sanitetska služba predstavlja uređen sistem koji je dobro poznat u zemlji, regionu i svetu.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević je istakao da tradicija vojno sanitetske službe duga 174 godine imponuje, ali i obavezuje njene pripadnike da opravdaju poverenje.

Biti vojni lekar ima posebnu težinu, ne samo u oblasti lekarskog znanja, već i lične hrabrosti i posvećenosti poslu, rekao je Đorđević.

U korak sa svetom

Po završetku svečanosti, u okviru koje su najistaknutijim pojedincima dodeljene nagrade i druga priznanja, načelnik VMA brigadni general Marijan Novaković rekao je novinarima da vojna sanitetska služba ne zaostaje za kolegama u svetu.

Pripadnicima sanitetske službe Vojske Srbije praznik je čestitao i ministar odbrane Aleksandar Vučić, istakavši da oni predanim radom i kontinuiranim učešćem u okviru Međunarodnih sanitetskih misija UN značajno doprinose povećanju ugleda Srbije u svetu.

"Humanošću i etikom, glavnim odlikama vašeg poziva koje primenjujete u radu na prevenciji i lečenju pripadnika Ministarstva odbrane, vojske i građana Srbije predstavljate izuzetno važan činilac i oslonac zdravstvenog sistema države", naveo je Vučić.

U čestitki koja je pročitana na svečanosti, Vučić je istakao uverenje da će pripadnici te službe uspešno nastaviti dosadašnji rad i očuvati već postignuti renome u zemlji i svetu.

Delegaciju te službe, koju je predvodio Popović, juče je primio načcelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković.

Dan sanitetske službe Vojske Srbije obeležava se 30. jula, na dan kada je 1839. godine, ukazom, postavljen prvi štabni doktor (načelnik saniteta), što je bio prvi zvanični dokument o radu vojne sanitetske službe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.