Izvor: RTS, 25.Sep.2021, 13:16

Godišnjica operacije "Halijard", najuspešnije spasilačke misije u Drugom svetskom ratu

U Pranjanima se obeležava 77. godišnjica operacije "Halijard", najuspešnije spasilačke misije u Drugom svetskom ratu.
Ceremoniji prisustvuju predstavnici srpske i američke vojske, ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, predstavnici Fondacije Misije Halijard i meštani pranjaskog kraja.

U okviru ceremonije otkriven je i spomenik posvećen pripadnicima Vojnoobaveštajne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sjedinjenih Američkih Država i srpskim saveznicima, koji su planirali i uspešno izveli spasilačku misiju.
Operacija "Halijard" počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović, naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.
Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima uspešno je evakuisano oko 500 avijatičara.
Operacija "Vazdušni most" smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 77. godišnjica operacije Halijard

Izvor: Danas, 25.Sep.2021

U Pranjanima je danas obeležena 77. godišnjica operacije "Halijard", spasilačke misije tokom koje je u Drugom svetskom ratu spašeno više stotina savezničkih pilota, prenosi RTS.

Nastavak na Danas...

Obeležena 77. godišnjica operacije Halijard

Izvor: Beta Video, 25.Sep.2021

BEOGRAD - U Pranjanima je danas obeležena 77. godišnjica operacije ``Halijard``, spasilačke misije tokom koje je u Drugom svetskom ratu spašeno više stotina savezničkih pilota. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici srpske i američke vojske, ministarka kulture Maja Gojković, američki ambasador...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.