Gazda traži od radnika milione na ime odštete

Izvor: Blic, 23.Maj.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazda traži od radnika milione na ime odštete

Novi vlasnik beogradskog „Komgrapa“, firma „Integral“ iz Laktaša (Republika Srpska) traži od trojice inženjera, kojima je u međuvremenu podelila otkaze, po pola miliona dinara odštete zato što su na konferenciji za novinare govorili o teškoj situaciji u ovom privatizovanom preduzeću. Oni su izjavili da se radnicima više od godinu dana ne isplaćuju ni plate, ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Višemesečni protesti radnika u nekada čuvenom građevinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduzeću tako su dobili novi obrt, neobičan, čak i za prilično fantastičnu srpsku tranziciju. Inženjeri Antonije Jovanović, Stanislava Šubarić i Mirko Andesilić, i pravnica Mira Vasić, svi zaposleni u Komgrap IGM u Obrenovcu, ujedno i sindikalni funkcioneri, dobili su otkaz krajem februara. Inženjerima je uz otkaz uručena i tužba za plaćanje odštete od 1,5 miliona dinara.

– IGM Obrenovac ne radi od 2004. godine, ali to nije smetalo gazdi da nas tri inženjera prebaci u ovaj pogon, a glavni razlog je bio kritikovanje novih vlasnika. A mi smo samo tvrdili da se rasprodaje imovina, da nam se ne uplaćuju plate i doprinosi, da je sve manje posla. Posle svega prodata je zgrada u Kosovskoj ulici, a traže se kupci za objekte na Terazijama, u Makišu, za Kijevo i Metal. Inspekcija rada je dva puta konstatovala da u Obrenovcu nema uslova za rad jer nema struje, vode, grejanja, i naložila vlasniku da nam obezbedi uslove i posao. Umesto posla dobili smo otkaze i tužbu za odštetu – kaže Andesilić.

Andesilić je otkaz dobio i 2009, tada je Inspekcija rada stala na stranu poslodavca, ali je u drugostepenom postupku vraćen na posao. On očekuje da se isto desi i sada.

Istu sudbinu kao trojica inženjera doživeo je i Tomislav Kostić, predsednik sindikata Nezavisnost, koji je zbog izjave jednom dnevnom listu takođe dobio otkaz.

U poslovodstvu Komgrapa nisu želeli da komentarišu ove otkaze.

Brojke

- Komgrap je prodat 2007. godine za 4,3 miliona evra Integralu iz Laktaša u RS

- u vlasništvu je pre privatizacije imao desetak hiljada kvadrata poslovnog prostora i tridesetak hektara zemljišta

- novi gazda prodao je zgradu u Kosovskoj, a traži kupce i za još nekoliko nepokretnosti

- radnici tvrde da im se ne plaćaju zarade i staž, da nema posla, a vlasnik da su uložili 40-50 miliona evra, da se nekretnine prodaju radi namirenja dugova i da imaju posla.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Komgrap traži odštetu od radnika?

Izvor: B92, 23.Maj.2010

Beograd -- Vlasnik "Komgrapa", firma "Integral" traži od trojice inženjera po pola miliona dinara odštete zato što javno govorili o teškoj situaciji u ovom preduzeću...Inžinjeri koji su naime javno izjavili da se radnicima više od godinu dana ne isplaćuju zarade ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.