Izvor: RTS, 12.Nov.2020, 06:54

Galerija u Kovinu čuva sećanje na prošla vremena, najstariji eksponat je iz 1800. godine

Petar Lukić iz Kovina je nakon višedecenijskog sakupljanja fotografija i predmeta iz istorije svog grada, otvorio Galeriju u kojoj ih je izložio. Njegova postavka postala je deo turističke ponude, a priča o tome našla se i na sajtu predsednika Republike "Najbolje iz Srbije".
Petar Lukić je još kao desetogodišnji dečak počeo da sakuplja stare fotografije, jer su ga zanimale imućnije porodice Kovina i kako se živelo u prošlosti. To je preraslo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ozbiljnu zbirku, a zahvaljujući sugrađaninu Ivanu Caranu, koji je ustupio prostor u svojoj kući, otvorena je Galerija.

"Svaku fotografiju detaljno opisujem uz pomoć literature iz arhiva i kazivanja, tako da je to mešovito, ali i autentično", kaže Petar Lukić.
Ono što su ljudi hteli da bace i unište, Petar je sakupljao, istraživao, i sada posetioci mogu čuti mnoštvo interesantnih priča.
Na primer o tome kako je na inicijativu doktora Knežića kasarna u kojoj su 1913. boravili francuski vojnici pretvorena u duševnu bolnicu.
Ili kako je Paul Eugen spasao sto Srba od streljanja, koje je naređeno zbog nedozvoljene ljubavi između srpske devojke i nemačkog oficira.
"On je ubijen ili ranjen. Kao odmazdu tražili su da sakupe i ubiju sto Srba, a Paul Eugen je urgirao da se to ne desi i tako ih je spasao", priča Petar Lukić.
Petrova zbirka je deo turističke ponude Kovina, jer grad nema muzej, gde bi mogli da se vide ostaci prošlosti.
"Pored ove, mi imamo još jednu, arheološku zbirku u Domu kulture, Dimitrija Madasa, i to je otvoreno za posetioce", navodi Divna Kirilov, direktorka Turističe organizacije Kovin.
Najstariji eksponat u zbirci je iz 1800. godine, a osim fotografija ima i zanatskih predmeta, kao što su berberski, apotekarski i pečatorezački.
Mnogo toga nije ni moglo da bude izloženo u Galeriji, zato se traži veći i adekvatniji prostor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.