Izvor: B92, 28.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galenika će proizvoditi Tamiflu?

Beograd -- Direktor "Galenike" kaže da su u toku pregovori sa kompanijom "Roš" oko proizvodnje veće količine leka Tamiflu.

Direktor "Galenike" Aleksandar Pravdić kaže da su pregovori sa multinacionalnom farmaceutskom kompanijom "Roš" u toku i da će proizvodnja leka početi "narednih dana". "Roš" jedini proizvodi lek, koji se koristi za lečenje raznih vrsta gripa.

Pravdić je rekao da bi "Roš" trebalo da snadbeva "Galeniku" svim sastojcima potrebnim za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tamiflua, a da će zemunska fabrika raditi završnu obradu tog leka. Prema njegovim rečima, još nije utvrđena cena Tamiflua iz "Galenike" niti precizne količine koje bi se proizvodile za tržište SCG.

Kompanija "Roš" ranije je saopštila da "Tamiflu" na srpskom tržištu prodaje od 2002. godine po ceni od 2.270 dinara, ističući da taj lek može da se koristi i za lečenje ptičijeg gripa.

Prati se situacija u Srbiji

Više hiljada ljudi u našoj zemlji angažovano je na praćenju situaciju u vezi sa ptičjim gripom, a nekoliko desetina ornitologa dobilo je zaduženje da prati broj i kretanje ptica-selica u našoj zemlji. Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Dejan Krnjajić razgovarao je i sa predstavnicima Vojske Srbije i Crne Gore o mogućnostima saradnje u slučaju pojave ptičjeg gripa.

Kontrole po pozivima ili na nivou inspekcija, kao i redovno praćenje situacije, obavljaju se svakodnevno, kažu u Upravi. Ogromnu ulogu u tome imaju mobilne veterinarske ekipe. Svaka veterinarska stanica je obavezna da ima ekipu koja po pozivu izlazi na teren i ustanovljava o čemu je reč.

"Svaka veterinarska stanica, a da bi ste imali veterinrsku stanicu morate imati najmanje tri veterinara i određen broj tehnicara, obavezna je da formira ekipu. Znači, imate preko 200 mobilnih ekipa, koje po pozivu idu i ustanovljavaju na licu mesta utvrđuju šta se dešava", kaže Krnjajić.

Uprave ribnjaka i lovišta su obavezne da obaveštavaju veterinare o stanju i kretanjima ptica na terenu, a 20 ornitologa nedeljno dostavlja izvestaje o roju ptica-selice u Srbiji. Osim ovoga, predstavnici Uprave za veterinu i Vojske danas su razgovarali o mogućnostima saradnje u slučaju pojave ptičjeg gripa. "Mora da se vidi koji su kapaciteti vojske, da li su potrebna neka dodatna sredstva za rezerve dezinficijenasa. Oni su 'teška artiljerija', kada je dezinfekcija u pitanju, i svakako da za velike objekte mogu da budu angažovani i jako korisni za ovu državu" kaže Krnjajić.

Krnjajić kaze da će javnost u Srbiji biti na vreme obaveštana, ukoliko bude potvrđen ijedan slučaj ptičjeg gripa u Srbiji. "Svi koji kažu da će država prikrivati pojavu ptičjeg gripa u velikoj su zabludi", rekao je Kranjajić.

Novi slučajevi i nove mere

U Hrvatskoj su na jednom ribnjaku kod Slavonskog Broda pronađena još tri mrtva labuda, ali još nije jasno od čega su uginuli. A u Rumuniji je potvrđeno prisustvo smrtonosnog virusa H5N1 i van delte Dunava. Naime, rezultati analize tkiva jedne čaplje pronađene u blizini granice s Moldavijom pokazali su da je reč upravo o tom obliku virusa ptičjeg gripa.

Za to vreme, američki Senat odobrio je da se iz državnog budžeta izdvoji 7,9 milijardi dolara za borbu protiv moguće epidemije ptičjeg gripa u SAD. Predviđeno da se više od tri milijarde dolara izdvoji za pravljenje rezerve lekova protiv virusa ptičjeg gripa, kao i za nabavku 120 miliona vakcina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.