Izvor: TangoSix.rs, 10.Apr.2023, 12:01

Francuski ambasador u Hrvatskoj za DNEVNIK.hr: Rafali stižu u Hrvatsku za oko godinu dana

Hrvatski portal DNEVNIK.hr objavio je u petak 7. aprila intervju sa francuskim ambasadorom u Hrvatskoj Gaelom Vesierom koji je između ostalog govorio i o predstojećoj isporuci francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu (HRZ). Za razliku od prethodnih zvaničnih najava o tome kada će ove letelice stići u Hrvatsku, Vesier je izneo novu, drugačiju informaciju o roku isporuke.
Francuski ambasador je prvo potvrdio da je obuka hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << pilota u Francuskoj počela pre nekoliko nedelja, da se sve odvija u predviđenom roku, kao i da je, kako je rekao, ‘‘francuska strana impresionirana sposobnošću pilota i mehaničara koje su za taj posao odabrale hrvatske vlasti‘‘.
– Govorim o sposobnosti učenja i prilagođavanja, jer ipak je to značajan skok, sa MiG-a 21 preći na Rafal. Tehnički, deli ih nekoliko generacija – objasnio je Vesier.
On je još istakao da je cilj da avioni u stignu Hrvatsku u prvoj polovini 2024. godine, odnosno za ‘‘otprlike godinu dana‘‘.
– To će se odvijati tako što će avioni u drugoj polovini godine, kada hrvatski piloti i mehaničari budu do te mere spremni, postepeno preći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj grupi, recimo šest, hrvatski piloti će u hrvatskim vazduhoplovima doleteti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti – pojasnio je francuski ambasador za portal DNEVNIK.hr.
Tako je francuski ambasador u Hrvatskoj objavio da će Hrvatska Rafale dobiti nešto ranije. Poslednje zvanične infromacije govorile su da će prvih 8 aviona biti isporučena tek krajem 2024, a preostala 4 do kraja prvog tromesečja 2025. godine. Pri tom će primopredaja prvih aviona biti izvršena ove godine u Francuskoj. Obuka tehničkog sastava HRZ-a počela je sredinom novembra prošle godine, a tada je navedeno da će taj proces trajati 18 meseci. Budući piloti hrvatskih Rafala poslati su krajem januara ove godine na obuku za koju je saopšteno da će trajati 15 meseci.
The post Francuski ambasador u Hrvatskoj za DNEVNIK.hr: Rafali stižu u Hrvatsku za oko godinu dana appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.