Francuska odlučila: Novi objekti moraju imati krov prekriven biljkama ili solarnim panelima

Izvor: NovaEnergija.net, 14.Feb.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska odlučila: Novi objekti moraju imati krov prekriven biljkama ili solarnim panelima

Novi zakon nedavno usvojen u Francuskoj propisuje da svi novi objekti izgrađeni u komercijalnim zonama moraju biti delimično pokriveni biljkama ili solarnim panelima.
Green roof zeleni krovovi, kako ih zovu, utiču na izolaciju i pomažu da se smanji potrebna količina energije potrebne za zagrevanje zgrade tokom zime ili hlađenje tokom leta. Oni su u mogućnosti da zadrže kišnicu, a takođe nude i golubovima mesto “urbane džungle”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << /> Francuski aktivisti za zaštitu životne sredine prvobitno su apelovali da se donese zakon kojim bi se cela površina novih zgrada prekrivala “zelenim krovovima”. Međutim, i delimično pokrivanje je svakako veliki početak i korak u pravom smeru.

Neki kažu i da je ovakav zakon zapravo bolje rešenje, jer daje vlasnicima mogućnost za instaliranje i solarnim panela i tako pomogne zgradama s obnovljivim izvorima energije.
Zeleni krovovi su već veoma popularni u Nemačkoj i Australiji, kao i u kanadskom gradu Torontu. U ovom gradu je ovakav zakon usvojen još 2009. godine i prema njemu “zeleni krovovi” moraju da budu na svim novim industrijskim i stambenim objektima.
Izvor: csglobe.com
Foto: pixabay.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.