Izvor: RTS, 31.Okt.2020, 21:47

Forum mladih lidera regiona - ekonomsko povezivanje i integracije država

Peti Regionalni forum mladih lidera otvoren je u Novom Sadu, gde će učesnici imati priliku da tokom brojnih panela diskutuju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u državama iz kojih dolaze. Tema ovogodišnjeg skupa su izazovi na putu ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana.
Polovina želi da se odseli, jer ne vide perspektivu u svojim zemljama, kao i predhodnih i ove godine je to i dalje naveći problem Zapadnog Balkana. Do kraja 2019, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvanično, njih 250.000 napustilo je region, nezvanično duplo više. Danas pandemija koronavirusa dodatno utiče na njihovu perspektivu.

"Sada se suočavamo sa pandemijom i imamo nova ograničenja u našim životima i poslovima. Ja se bavim turizmom i ovo nije samo pitanje Novog Sada ili Albanije, već celog sveta i moramo biti sigurni da koristimo sva neophodna sredstva da bi se izborili", kaže Sarina Edari iz Albanije.
Najviše ih brine što većina nema posao, a i kada ga dobiju primanja su im manja od 300 evra, zato će fokus na panelima biti ekonomija, jer su budući lideri u Regionu svesni da su različiti stavovi o prošlosti opterećenje za budućnost.
"Kada su ovakve konferencije u pitanju, kao što je ova regionalna to je način da se mladu ljudi poveži i da prosto shvatimo da smo mi svi isti i da imamo svi zajednički cilj, a to je da živimo bolje, tako da važno je oslanjati se na sličnosti, ne ignorisati razlike", navodi Anđela Mićanović iz Crna Gore.
Kao prvi korak ka boljoj perspektivi vide mini-šengen, jer i njima otvara nove mogućnosti.

"Pored toga da mogu slobodno da rade u zemljama regiona, pa naravno i pitanje rominga u smilu da se sada već mnogo jeftinije plaća telefonski račun za sve zemlje u Regionu, a i kako nostrifikovati diplom", kaže Ivana Lazarovski iz Srbije.
Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić napominje da te inicijative mogu da budu uspešne samo pod uslovom da budu inkluzivne i da se u njima nađu sve zajednice na prostoru Zapadnog Balkana.
"Sa tim u vezi je veoma važna poruka juče sa sastanka predsednika Srbije, Severne Makedonije i Albanije došla a tiče se poziva Prištini, Podgorici i Sarajevu da uzmu aktivno učešće", dodaje Simurdić.
Forum se završava u ponedeljak liderskim onlajn panelom, na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijeri Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev i privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.