Izvor: B92, 09.Sep.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiran Komitet za saobraćaj

Beograd -- Ministarstvo za infrastrukturu formiralo je Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja, u pokušaju da smanji "crni bilans" u saobraćaju u Srbiji.

Komitet za kontrolu i bezbednost saobraćaja koji će preduzimati konkretne mere i utvrđivati odgovornost radi smanjenja broja incidenata i žrtava. Komitet, čiji je predsednik ministar Milutin Mrkonjić, osnovan je zbog povećanog broja incidenata u saobraćaju.

"Radi se, pre svega, o preventivi, a onda o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regulisanju saobraćaja na nivou dnevnih problema. Dnevno ćemo rešavati probleme, a uočene greške kažnjavati”, najavljuje Mrkonjić.

"Naravno, ja to ne želim da govorim sada ljudima koji rade taj posao, da se ne uplaše, ali ćemo sankcionisati svaku grešku da ne bi bilo težih posledica”, rekao je on.

U saobraćajnoj policiji kažu da će osnivanje Komiteta olakšati primenu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji će početi stupa na snagu 10. decembra.

"Broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na prethodnih 10 do 15 godina za 50 odsto je smanjen”, kaže načelnik saobraćajne policije Srbije Stojadin Jovanović.

Na našim putevima ranije je bilo 1.700 do 1.800 žrtvava godišnje u drumskom saobraćaju. Poslednjih nekoliko godina, broj žrtava je od 850 do 950, ali mi i dalje želimo da smanjimo broj žrtava na našim putevima”, kaže on.

Nakon drumskog saobraćaja, u Srbiji najviše građana izgubi život na prugama, pogotovu na neobezbeđenim pružnim prelazima.

Od 2.380 pružnih prelaza, savremenom signalizacijom, obezbeđeno je samo 20 odsto.

"U prvih osam meseci, imali smo 335 vanrednih događaja, u kojima su, n žalost, život izgubile 33 osobe”, rekao je generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

U vazduhoplovnoj industriji u Srbiji dolazi do jednog tehničkog incidenta na hiljadu letova, što je bolje i od evropskog proseka, a veiliki incidenti sa ljudskim žrtvama dešavaju se jedanput na tri milona poletanja.

"I u vazduhoplovstvu se radi sa dosta starim tehnologijama, sa starom opremom. To ipak ne ugrožava bezbednost, ali povećava troškove”, navodi generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Nebojša Starčević.

U vodnom saobaraćaju u Srbiji godišnje se desi oko 80 nesreća. Iz Ministarstva za infrastrukturu najavljuju da će do kraja godine biti donet novi zakon o plovidbi, koji će omogućiti povećanje bezbednosti u toj oblasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.